Srovnání screeningových metod pro stanovení kyseliny L - askorbové v ovocných džusech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874512" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874512 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Srovnání screeningových metod pro stanovení kyseliny L - askorbové v ovocných džusech
Popis výsledku v původním jazyce
Kyselina L-askorbová je významná látka obsažená v ovocných džusech, kde plní nejen důležitou roli z hlediska nutričního, ale působí také jako antioxidant. Obsah kyseliny L-askorbové je u různých ovocných šťáv rozdílný. Tento obsahový rozdíl je možné měřit pomocí klasických titračních metod na základě intenzity barev dle použitého titračního roztoku. Tato studie se zabývá problematikou dostatečného rozpoznání změny barvy za použití titrační metody s 2,6 - dichlorfenolindofenolem a jodometrickou titrační metodou. Jodometrická metoda se jevila pro námi zvolené vzorky jako vhodnější alternativa. Nejvíce kyseliny L- askorbové obsahoval vzorek grapefruitového džusu 209,90 mg/l, vzorek pomerančového džusu 207,92mg/l. V jablečném džusu bylo obsaženo nejméně 32,65mg/l kyseliny L- askorbové.
Název v anglickém jazyce
Comparison of screening methods for the determination of L - ascorbic acid in fruit juices
Popis výsledku anglicky
L-ascorbic acid is an important substance contained in fruit juices, which performs an important role not only from a nutritional point of view, but also as an antioxidant. Content of L-ascorbic acid is different in various fruit juices. This differences in content can be measured using conventional titration methods based on color intensity according to the used titrant. This study deals with the issue of sufficient recognition of the color changes using titration methods with 2,6 - dichlorfenolindofenol and iodometric titration method. Iodometric method seems to be as a preferable alternative from classic titration methods. The sample of grapefruit juice contained the most amount of L-ascorbic acid 209.90 mg / l, sample of orange juice 207.92 mg/l. The apple juice contained least 32.65 mg / l L-ascorbic acid.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin XLVI. Lenfeldovy a Höklovy dny Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-782-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
192-196
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
19. 10. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—