Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Microextraction by Packed Sorbent (MEPS) as a Suitable Selective Method for L-Ascorbic Acid Determination in Beverages

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F12%3A39895227" target="_blank" >RIV/00216275:25310/12:39895227 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814612010114" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814612010114</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.06.039" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2012.06.039</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Microextraction by Packed Sorbent (MEPS) as a Suitable Selective Method for L-Ascorbic Acid Determination in Beverages

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In this study the modern microextraction by packed sorbent (MEPS) method followed by HPLC-UV analysis was optimised and evaluated for determination of L-ascorbic acid (AA) content in beverages. In this case 300 ?L of sample was passed through silica BIN(barrel insert and needle assembly) and entrapped AA was eluted by 60 ?L of methanol-water (10%, v/v) solution. Recovery of the proposed method for three concentration levels ranged between 97.46% and 106.88% with relative standard deviation 8.7% (low conc.), 2.49% (medium conc.) and 1.98% (high). Obtained results of AA contents in real samples were in the ranges 56.5-195.4 ?g/mL and 130.4-1090.0 ?g/mL for ice-tea and fruit juice samples, respectively. Proposed method was compared with iodometric titration and DPPH methods, but microextraction method was found to be more selective for AA determination in tested samples.

  • Název v anglickém jazyce

    Microextraction by Packed Sorbent (MEPS) as a Suitable Selective Method for L-Ascorbic Acid Determination in Beverages

  • Popis výsledku anglicky

    In this study the modern microextraction by packed sorbent (MEPS) method followed by HPLC-UV analysis was optimised and evaluated for determination of L-ascorbic acid (AA) content in beverages. In this case 300 ?L of sample was passed through silica BIN(barrel insert and needle assembly) and entrapped AA was eluted by 60 ?L of methanol-water (10%, v/v) solution. Recovery of the proposed method for three concentration levels ranged between 97.46% and 106.88% with relative standard deviation 8.7% (low conc.), 2.49% (medium conc.) and 1.98% (high). Obtained results of AA contents in real samples were in the ranges 56.5-195.4 ?g/mL and 130.4-1090.0 ?g/mL for ice-tea and fruit juice samples, respectively. Proposed method was compared with iodometric titration and DPPH methods, but microextraction method was found to be more selective for AA determination in tested samples.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    135

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    "1613?1618"

  • Kód UT WoS článku

    000310396700106

  • EID výsledku v databázi Scopus