Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Chemical comparison of 100% apple, orange and grapefruit juices directly pressed and made from concentrate

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F22%3A43921281" target="_blank" >RIV/62156489:43510/22:43921281 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.17221/194/2021-CJFS" target="_blank" >https://doi.org/10.17221/194/2021-CJFS</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/194/2021-CJFS" target="_blank" >10.17221/194/2021-CJFS</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Chemical comparison of 100% apple, orange and grapefruit juices directly pressed and made from concentrate

  • Popis výsledku v původním jazyce

    One hundred per cent apple, orange and grapefruit juices were analysed for ascorbic acid (AA) content, total polyphenolic content (TPC), and other parameters: titratable acids (TA), malic acid (MA), citric acid (CA), volatile acid (VA), soluble solids (SS), density, and the content of free amino acid as formol number (FN). Some apple juices on the Czech market contain added vitamin C, and the AA content of such juices (268-632 mg L-1) is several times higher than that of apple juices without added vitamin C (around 50 mg L-1). Therefore, the enriched apple juices had a vitamin C content comparable to citrus fruit juices (orange and grapefruit). All contents were compared separately for juices made from concentrate and for directly pressed juices. The effect of the production method was statistically significant (P &lt; 0.05) only for TPC in apple juices, where it was major [473 +/- 136 mg gallic acid equivalents (GAE) L-1 from concentrate vs. about twice the value of 798 +/- 193 mg GAE L-1 in directly pressed juice], and only to a smaller extent for TA in grapefruit juices (12.5 +/- 0.8 g L-1 from concentrate, which was about 30% more than in directly pressed juice).

  • Název v anglickém jazyce

    Chemical comparison of 100% apple, orange and grapefruit juices directly pressed and made from concentrate

  • Popis výsledku anglicky

    One hundred per cent apple, orange and grapefruit juices were analysed for ascorbic acid (AA) content, total polyphenolic content (TPC), and other parameters: titratable acids (TA), malic acid (MA), citric acid (CA), volatile acid (VA), soluble solids (SS), density, and the content of free amino acid as formol number (FN). Some apple juices on the Czech market contain added vitamin C, and the AA content of such juices (268-632 mg L-1) is several times higher than that of apple juices without added vitamin C (around 50 mg L-1). Therefore, the enriched apple juices had a vitamin C content comparable to citrus fruit juices (orange and grapefruit). All contents were compared separately for juices made from concentrate and for directly pressed juices. The effect of the production method was statistically significant (P &lt; 0.05) only for TPC in apple juices, where it was major [473 +/- 136 mg gallic acid equivalents (GAE) L-1 from concentrate vs. about twice the value of 798 +/- 193 mg GAE L-1 in directly pressed juice], and only to a smaller extent for TA in grapefruit juices (12.5 +/- 0.8 g L-1 from concentrate, which was about 30% more than in directly pressed juice).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EF16_017%2F0002334" target="_blank" >EF16_017/0002334: Výzkumná infrastruktura pro mladé vědce</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

    1805-9317

  • Svazek periodika

    40

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    69-75

  • Kód UT WoS článku

    000763064800008

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85128294019