Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Tolerance salinity ovocných druhů v in vitro podmínkách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F24%3AN0000023" target="_blank" >RIV/25271121:_____/24:N0000023 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vpovsuo.cz/tolerance-salinity-ovocnych-druhu-v-in-vitro-podminkach/" target="_blank" >https://vpovsuo.cz/tolerance-salinity-ovocnych-druhu-v-in-vitro-podminkach/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.60702/17w7-a851" target="_blank" >10.60702/17w7-a851</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Tolerance salinity ovocných druhů v in vitro podmínkách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Zasolení půdy neboli salinita je celosvětovým problémem, který má vliv na zemědělskou produkci. Většina studií o salinitě je zaměřená na obiloviny a exotické druhy rostlin, zato existuje minimální množství literatury o jádrovinách a peckovinách. Byla sledována tolerance salinity vybraných druhů jádrovin, peckovin a drobného ovoce v podmínkách in vitro na různých koncentracích NaCl v multiplikačním médiu po dobu téměř 1 roku. Na rostlinách byl pozorován jejich habitus a spektrofotometricky změřen obsah rostlinných barviv. Ve většině případů se projevil pokles jejich koncentrace s rostoucím obsahem soli v porovnání s nulovou variantou (NaCl0 = 0 g/L NaCl). Nejvýraznější pokles nastal u peckovin v porovnání NaCl0 (průměrně 0,594 mg/g chlorofylů, a 0,074 mg/g karotenoidů) a maximální koncentrace NaCl5 (průměrně 0,142 mg/g chlorofylů a 0,033 karotenoidů). I u většiny jádrovin se koncentrace barviv s rostoucím zasolením snižovala. Průměrně činila 0,505 mg/g chlorofylů a 0,069 mg/g karotenoidů, v případě varianty NaCl5 klesla na 0,268 mg/g chlorofylů a 0,060 mg/g karotenoidů. Naopak u odrůdy ‘Erika’ se obsahy chlorofylů při koncentraci NaCl7,5 zvýšily a u karotenoidů se pohybovaly skokově. U drobného ovoce se snížily (NaCl0: 0,457 mg/g chlorofylů a 0,078 mg/g karotenoidů NaCl5; 0,266 mg/g chlorofylů a 0,058 mg/g karotenoidů). Výjimku tvořily ‘Trnavská’ moruše, zimolez ‘Zoluška’ a cicimek ‘Gagadzao’, u kterých došlo uִ koncentrace NaCl2,5 k nárůstu koncentrace barviv.

  • Název v anglickém jazyce

    Salinity tolerance of fruit trees in in vitro condition

  • Popis výsledku anglicky

    Soil salinity or salinity is a worldwide problem that affects agricultural production. Most studies on salinity have focused on cereals and exotic crops, but there is a minimal amount of literature on pome and stone fruit trees. The salinity tolerance of selected pome, stone and small fruit trees was monitored under in vitro conditions at different concentrations of NaCl in multiplication medium for almost 1 year. The plants were observed for their habitus and the content of plant pigments was measured spectrophotometrically. In most cases, there was a decrease of plant pigments concentration with increasing salt content compared to the null variant (NaCL0 = 0 g/L NaCl). The most significant decrease occured in stone fruit trees in comparison of NaCl0 (on average 0.594 mg/g chlorophylls and 0.074 mg/g carotenoids) and the maximum concentration of NaCl5 (on average 0.142 mg/g chlorophylls and 0.033 carotenoids). The concentration of pigments also decreased with increasing salinity for most pome fruit trees. On average, it amounted 0.505 mg/g chlorophylls and 0.069 mg/g carotenoids, in the case of the NaCl5 it decreased to 0.0268 mg/g chlorophylls and 0.060 mg/g carotenoids. On the other hand, in ‘Erika’, the values of chlorophylls increased at concentration of NaCl7.5, and values of carotenoids fluctuated. Values decreased for small fruit trees (NaCl0: 0.457 mg/g chlorophylls and 0.078 mg/g carotenoids X NaCl5: 0.266 mg/g chlorophylls a 0.058 mg/g carotenoids). The exceptions were ‘Trnavská’ mulberry, honeysuckle ‘Zoluška’ and ziziphus ‘Gagadzao’, which showed an increase in the concentrations of pigments at the contration of NaCl2.5.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Vědecké práce ovocnářské

  • ISSN

  • e-ISSN

    2695-1347

  • Svazek periodika

    30

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    111-122

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus