Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Bodové světelné zdroje typu LED pro kultivaci ovocných druhů in vitro

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F23%3AN0000009" target="_blank" >RIV/25271121:_____/23:N0000009 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vpovsuo.cz/wp-content/uploads/2023/05/VPO-29_1_23-Slamova.pdf" target="_blank" >https://vpovsuo.cz/wp-content/uploads/2023/05/VPO-29_1_23-Slamova.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Bodové světelné zdroje typu LED pro kultivaci ovocných druhů in vitro

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Různé barvy světla prostřednictvím fotoreceptorů významně ovlivňují morfogenezi rostlin, proto je při kultivaci pod umělým osvětlením třeba dbát vhodného spektrálního složení. Sledovali jsme růst in vitro kultur důležitých ovocných druhů a stanovili též obsah listových barviv po 5týdenní kultivaci při bílém, modročerveném a proměnlivém světle pod LED bodovými svítidly v teplejší a chladnější místnosti. Zkoumané jádroviny vykazovaly nejvyšší obsah barviv v chladnější variantě s modročerveným (průměrně 0,214 mg/g chlorofylů a 0,044 mg/g karotenoidů) a proměnlivým (průměrně 0,219 mg/g chlorofylů a 0,045 mg/g karotenoidů) světlem. Hodnoty zaznamenané u třešně byly v porovnání s ostatními druhy dvojnásobné u většiny variant. Jedinou výjimkou byly hodnoty v chladnější místnosti při proměnlivém osvětlení, kde naopak se obsah chlorofylů (0,237 mg/g) a karotenoidů (0,049 mg/g) přibližoval průměru u ostatních druhů.

  • Název v anglickém jazyce

    LED point light sources for in vitro cultivation of fruit species

  • Popis výsledku anglicky

    Various light colours influence plant morphogenesis through photoreceptors; therefore, it is necessary to pay attention to the spectral composition when cultivating under artificial light. We observed the growth of in vitro cultures of important fruit species and determined the content of leaf pigments after 5-week cultivation under white, blue-red and changing light using LED point sources in a warmer and colder room. Pome fruits showed the highest content of pigments in the colder room with blue-red (in average 0.214 mg/g chlorophylls and 0.044 mg/g carotenoids) and changing (in average 0.219 mg/l chlorophylls and 0.045 mg/g carotenoids) light. The most values noticed in cherry were twofold in comparison with other species. The only exception was reached in colder room with changing light where the content of chlorophylls (0.237 mg/g) and carotenoids (0.049 mg/g) got close to the average of other species.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21020395" target="_blank" >QK21020395: Produkce fytoplazem prostých školkařských výpěstků a jejich ochrana před reinfekcí</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Vědecké práce ovocnářské

  • ISSN

    2695-1347

  • e-ISSN

    2695-1347

  • Svazek periodika

    29

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    1-11

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus