Bodové světelné zdroje typu LED pro kultivaci ovocných druhů in vitro
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F23%3AN0000009" target="_blank" >RIV/25271121:_____/23:N0000009 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vpovsuo.cz/wp-content/uploads/2023/05/VPO-29_1_23-Slamova.pdf" target="_blank" >https://vpovsuo.cz/wp-content/uploads/2023/05/VPO-29_1_23-Slamova.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Bodové světelné zdroje typu LED pro kultivaci ovocných druhů in vitro
Popis výsledku v původním jazyce
Různé barvy světla prostřednictvím fotoreceptorů významně ovlivňují morfogenezi rostlin, proto je při kultivaci pod umělým osvětlením třeba dbát vhodného spektrálního složení. Sledovali jsme růst in vitro kultur důležitých ovocných druhů a stanovili též obsah listových barviv po 5týdenní kultivaci při bílém, modročerveném a proměnlivém světle pod LED bodovými svítidly v teplejší a chladnější místnosti. Zkoumané jádroviny vykazovaly nejvyšší obsah barviv v chladnější variantě s modročerveným (průměrně 0,214 mg/g chlorofylů a 0,044 mg/g karotenoidů) a proměnlivým (průměrně 0,219 mg/g chlorofylů a 0,045 mg/g karotenoidů) světlem. Hodnoty zaznamenané u třešně byly v porovnání s ostatními druhy dvojnásobné u většiny variant. Jedinou výjimkou byly hodnoty v chladnější místnosti při proměnlivém osvětlení, kde naopak se obsah chlorofylů (0,237 mg/g) a karotenoidů (0,049 mg/g) přibližoval průměru u ostatních druhů.
Název v anglickém jazyce
LED point light sources for in vitro cultivation of fruit species
Popis výsledku anglicky
Various light colours influence plant morphogenesis through photoreceptors; therefore, it is necessary to pay attention to the spectral composition when cultivating under artificial light. We observed the growth of in vitro cultures of important fruit species and determined the content of leaf pigments after 5-week cultivation under white, blue-red and changing light using LED point sources in a warmer and colder room. Pome fruits showed the highest content of pigments in the colder room with blue-red (in average 0.214 mg/g chlorophylls and 0.044 mg/g carotenoids) and changing (in average 0.219 mg/l chlorophylls and 0.045 mg/g carotenoids) light. The most values noticed in cherry were twofold in comparison with other species. The only exception was reached in colder room with changing light where the content of chlorophylls (0.237 mg/g) and carotenoids (0.049 mg/g) got close to the average of other species.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21020395" target="_blank" >QK21020395: Produkce fytoplazem prostých školkařských výpěstků a jejich ochrana před reinfekcí</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
2695-1347
e-ISSN
2695-1347
Svazek periodika
29
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
1-11
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—