Vliv odrůdy a stupně zralosti na obsah vitamínu C a karotenoidů u polní papriky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F10%3A00159518" target="_blank" >RIV/62156489:43510/10:00159518 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv odrůdy a stupně zralosti na obsah vitamínu C a karotenoidů u polní papriky
Popis výsledku v původním jazyce
V polních pokusech bylo hodnoceno 10 genotypů papriky na obsah vitaminu C a celkových karotenoidů. Průměrný obsah vitamínu C byl 1691 mg/kg v zelených a 2160 mg/kg v červených plodech. Obsah karotenoidů byl 185 a 679 mg/kg v zelených, resp. v červených plodech. Vliv stupně zralosti a odrůdy byl potvrzen.
Název v anglickém jazyce
Effect of cultivar and ripening stage on vitamin C and carotenoids content in field pepper
Popis výsledku anglicky
In the field experiments with 10 pepper cultivars were analysed vitamin C and total carotenoids content. Mean vitamin C content in green fruits was 1691 mg/kg f.m., while in red fruits reached 2160 mg/kg f.m. In comparison of green fruits cv. Beros resulted with the highest content (2174 mg/kg f.m.), on the other hand cv. Granova with the lowest content (1501 mg/kg f.m.). Red fruits had higher levels of vitamin C in range of 2285 mg/kg f.m. (cv. Beros) to 1838 mg/kg f.m. (cv. Korál). Mean carotenoids content in green fruit was 185 mg/kg f.m., red fruits showed 679 mg/kg f.m. The highest carotenoids content in green fruits was found in cv. Maryša and Rubinova (150 mg/kg f.m.). In red fruits the peak reached cv. Karkulka (1584 mg/kg f.m.). The lowest carotenoids level showed cv. Andrea in both green and red fruits (96 and 301 mg/kg f.m.). Effect of genotype and ripening stage on vitamin C and carotenoids content was in many cases confirmed.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—