Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sortiment mangoldu z pohledu vybraných nutričních složek

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F10%3A00166470" target="_blank" >RIV/62156489:43510/10:00166470 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sortiment mangoldu z pohledu vybraných nutričních složek

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mangold se v České republice pěstuje pouze okrajově, ačkoliv například v Německu se jedná o komerčně rozšířenou zeleninu. V polních pokusech bylo hodnoceno 12 odrůd mangoldu zahradního na obsah draslíku, hořčíku, vápníku, sodíku a na zastoupení vitamínuC. Obsah vitamínu C byl v listech a řapících průměrně 307 a 72 mg/kg, obsah draslíku 4198 a 4848 mg, sodíku 2101 a 966 mg, vápníku 481 a 310 mg a hořčíku 361 a 113 mg/kg -- vždy v listech a v řapících. Z uvedeného vyplynul rozdíl mezi zastoupením těchtolátek mezi listy a řapíky. Obsah sledovaných složek byl ve všech případech závislý na odrůdě, naopak se neprojevil významnější vliv pěstebního ročníku.

  • Název v anglickém jazyce

    Selected nutritional compounds of swiss chard assortment

  • Popis výsledku anglicky

    Swiss chard is in the Czech Republic grown marginally; however in Germany it is commercially much important vegetable, for instance. Altogether 12 cultivars of Swiss chard were evaluated in the field experiments on the content of potassium, calcium, magnesium, sodium and vitamin C. Mean content of vitamin C in leaves and stalks was 307 and 72 mg/kg f.m., content of potassium was 4198 and 4848 mg/kg f.m., calcium 481 and 310 mg/kg f.m., magnesium 361 and 113 mg/kg f.m., sodium 2101 and 966 mg/kg f.m. forleaves and stalks. Results confirmed difference between contents of these compounds in whole leaves and stalks. Nutritional value was in all cases significantly different among cultivars, but no effect of growing season was found.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    IX

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus