Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vitamin C and nitrates contents in fruit and vegetables from farmers' markets and supermarkets

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F20%3A83557" target="_blank" >RIV/60460709:41210/20:83557 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://potravinarstvo.com/journal1/index.php/potravinarstvo/article/view/1347" target="_blank" >https://potravinarstvo.com/journal1/index.php/potravinarstvo/article/view/1347</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.5219/1347" target="_blank" >10.5219/1347</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Vitamin C and nitrates contents in fruit and vegetables from farmers' markets and supermarkets

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Fruits and vegetables are the best food sources of vitamin C. However, fruits and vegetables can be also sources of potentially harmful substances to the human body, nitrates being one of these. The aim of this study was to compare vitamin C and nitrates contents in selected fruits and vegetables from supermarkets and local farmers markets. Samples of plums, strawberries, apples, spinach, red peppers and tomatoes were chosen for analysis. Content of vitamin C and nitrates was analyzed by HPLC-DAD. The hypothesis was that local market fruits and vegetables contain more vitamin C and fewer nitrates than samples bought in supermarkets. Laboratory analyses showed that there were differences in vitamin C in the case of strawberries, tomatoes and red peppers. The highest level of ascorbic acid was in red pepper samples (141 mg 100g-1). In the case of fruit, the highest content was in strawberries (70 mg 100g-1). As far as nitrates content is concerned, in three cases out of six, the fruit and vegetables w

  • Název v anglickém jazyce

    Vitamin C and nitrates contents in fruit and vegetables from farmers' markets and supermarkets

  • Popis výsledku anglicky

    Fruits and vegetables are the best food sources of vitamin C. However, fruits and vegetables can be also sources of potentially harmful substances to the human body, nitrates being one of these. The aim of this study was to compare vitamin C and nitrates contents in selected fruits and vegetables from supermarkets and local farmers markets. Samples of plums, strawberries, apples, spinach, red peppers and tomatoes were chosen for analysis. Content of vitamin C and nitrates was analyzed by HPLC-DAD. The hypothesis was that local market fruits and vegetables contain more vitamin C and fewer nitrates than samples bought in supermarkets. Laboratory analyses showed that there were differences in vitamin C in the case of strawberries, tomatoes and red peppers. The highest level of ascorbic acid was in red pepper samples (141 mg 100g-1). In the case of fruit, the highest content was in strawberries (70 mg 100g-1). As far as nitrates content is concerned, in three cases out of six, the fruit and vegetables w

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Potravinárstvo

  • ISSN

    1337-0960

  • e-ISSN

    1338-0230

  • Svazek periodika

    14

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2020

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    1124-1130

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85098184720