Aplikace limitů pro fuzáriové mykotoxiny v obilovinách v ČR.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F06%3A%230000140" target="_blank" >RIV/25328859:_____/06:#0000140 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Aplikace limitů pro fuzáriové mykotoxiny v obilovinách v ČR.
Popis výsledku v původním jazyce
Celosvětovou tendencí je zavádění limitů pro stále větší počet mykotoxinů a zpřísňování limitů stávajících. Od 1. července 2006 vstoupilo v EU v platnost Nařízení komise ES č. 856/2005 týkající se limitů pro kontaminanty v potravinách a surovinách pro jejich výrobu. Pro nezpracované potravinářské obiloviny jsou tak v současnosti limitovány kromě těžkých kovů olova a kadmia mykotoxiny aflatoxin B1 a suma aflatoxinů, ochratoxin A a fuzáriové mykotoxiny deoxynivalenol a zearalenon. Pro krmné obiloviny platí směrnice 2002/32/EC, která z mykotoxinů limituje pouze aflatoxin B1. Tato legislativa má dopad na nákup obilovin Státním zemědělským intervenčním fondem, který je podle Nařízení (ES) č. 1068/2005 povinen mít zpracovanou analýzu rizika výskytu kontaminujících látek a teprve na jejím základě požadovat analýzy kontaminantů. Je hodnocen výskyt limitovaných fuzáriových mykotoxinů v obilovinách v ČR, diskutována problematika odběru vzorků a využití obilovin s nadlimitním obsahem mykotoxinů.
Název v anglickém jazyce
Application of limits for fusarium mycotoxins in cereals in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
There is a trend worldwide to implement limits for an increasingly higher number of mycotoxins and making the current limits stricter. On 1 July 2006, Commission Regulation (EC) No 856/2005 concerning the limits for contaminants in foods and raw materials for their production came into effect in the EU. Now, in addition to heavy metals lead and cadmium, mycotoxins aflatoxin B1 and a sum of aflatoxins, ochratoxin A, and Fusarium mycotoxins deoxynivalenol and zearalenone are limited in unprocessed food cereals. For feeding cereals, Directive 2002/32/EC limits only aflatoxin B1 out of mycotoxins. This legislation affects the cereal purchase by the SAIF which is obligatory, based on Regulation (EC) No 1068/2005, to carry out a risk analysis of the occurrence of contaminants and then to require analyses of contaminants. The occurrence of the limited Fusarium mycotoxins in cereals in the CR is evaluated and problems of sampling and use of cereals with an above-limit content of mycotoxins are
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník referátů ze semináře "Současné představy a požadavky na kvalitu rostlinných produktů"
ISBN
80-7040-874-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
62-65
Název nakladatele
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Místo vydání
České Budějovice
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—