Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Aplikace limitů pro fuzáriové mykotoxiny v obilovinách v ČR.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F06%3A%230000140" target="_blank" >RIV/25328859:_____/06:#0000140 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Aplikace limitů pro fuzáriové mykotoxiny v obilovinách v ČR.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Celosvětovou tendencí je zavádění limitů pro stále větší počet mykotoxinů a zpřísňování limitů stávajících. Od 1. července 2006 vstoupilo v EU v platnost Nařízení komise ES č. 856/2005 týkající se limitů pro kontaminanty v potravinách a surovinách pro jejich výrobu. Pro nezpracované potravinářské obiloviny jsou tak v současnosti limitovány kromě těžkých kovů olova a kadmia mykotoxiny aflatoxin B1 a suma aflatoxinů, ochratoxin A a fuzáriové mykotoxiny deoxynivalenol a zearalenon. Pro krmné obiloviny platí směrnice 2002/32/EC, která z mykotoxinů limituje pouze aflatoxin B1. Tato legislativa má dopad na nákup obilovin Státním zemědělským intervenčním fondem, který je podle Nařízení (ES) č. 1068/2005 povinen mít zpracovanou analýzu rizika výskytu kontaminujících látek a teprve na jejím základě požadovat analýzy kontaminantů. Je hodnocen výskyt limitovaných fuzáriových mykotoxinů v obilovinách v ČR, diskutována problematika odběru vzorků a využití obilovin s nadlimitním obsahem mykotoxinů.

  • Název v anglickém jazyce

    Application of limits for fusarium mycotoxins in cereals in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    There is a trend worldwide to implement limits for an increasingly higher number of mycotoxins and making the current limits stricter. On 1 July 2006, Commission Regulation (EC) No 856/2005 concerning the limits for contaminants in foods and raw materials for their production came into effect in the EU. Now, in addition to heavy metals lead and cadmium, mycotoxins aflatoxin B1 and a sum of aflatoxins, ochratoxin A, and Fusarium mycotoxins deoxynivalenol and zearalenone are limited in unprocessed food cereals. For feeding cereals, Directive 2002/32/EC limits only aflatoxin B1 out of mycotoxins. This legislation affects the cereal purchase by the SAIF which is obligatory, based on Regulation (EC) No 1068/2005, to carry out a risk analysis of the occurrence of contaminants and then to require analyses of contaminants. The occurrence of the limited Fusarium mycotoxins in cereals in the CR is evaluated and problems of sampling and use of cereals with an above-limit content of mycotoxins are

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník referátů ze semináře "Současné představy a požadavky na kvalitu rostlinných produktů"

  • ISBN

    80-7040-874-X

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    62-65

  • Název nakladatele

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

  • Místo vydání

    České Budějovice

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku