Kvalita zrna a výnos jarního ječmene v polních pokusech ve variabilních podmínkách pěstování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F06%3A%230000197" target="_blank" >RIV/25328859:_____/06:#0000197 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Grain quality and yield of spring barley in field trials under variable growing conditions
Popis výsledku v původním jazyce
Effects of the year, previous crop and control of leaf diseases on grain yield, test weight, protein and starch content, Fusarium head blight (FHB) and deoxynivalenol (DON) content in grain were investigated in four spring barley varieties. The most stable quality parameters were obtained after the previous crop sugar beet. The average value of test weight was 661 g/l (ranging from 629 to 685 g/l), protein content 11.2% (10.3?11.7%) and starch content 61.5% (58.9?64.9%). Grain yield averaged 6.67 t/ha.Test weight after maize was on average 658 g/l (619?692 g/l), protein content 11.5% (10.1?12.4%), starch content 60.7% (59.2?63.8%), and grain yield 6.24 t/ha. Test weight and starch content were lower and protein content higher after oilseed rape and winter wheat. A higher FHB incidence and DON content were found after the previous crop maize.
Název v anglickém jazyce
Grain quality and yield of spring barley in field trials under variable growing conditions
Popis výsledku anglicky
Effects of the year, previous crop and control of leaf diseases on grain yield, test weight, protein and starch content, Fusarium head blight (FHB) and deoxynivalenol (DON) content in grain were investigated in four spring barley varieties. The most stable quality parameters were obtained after the previous crop sugar beet. The average value of test weight was 661 g/l (ranging from 629 to 685 g/l), protein content 11.2% (10.3?11.7%) and starch content 61.5% (58.9?64.9%). Grain yield averaged 6.67 t/ha.Test weight after maize was on average 658 g/l (619?692 g/l), protein content 11.5% (10.1?12.4%), starch content 60.7% (59.2?63.8%), and grain yield 6.24 t/ha. Test weight and starch content were lower and protein content higher after oilseed rape and winter wheat. A higher FHB incidence and DON content were found after the previous crop maize.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3121" target="_blank" >QF3121: Kontaminace pšenice mykotoxiny a rezidui pesticidů v různých pěstitelských systémech a možnosti jejich eliminace.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Plant, Soil and Environment
ISSN
1214-1178
e-ISSN
—
Svazek periodika
52
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
211-219
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—