Vztah mezi obsahem deoxynivalenolu, přítomností zrn napadených patogeny Fusarium spp. a fuzariózními zrny v české pšenici v letech 2003-2005
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F07%3A%230000222" target="_blank" >RIV/25328859:_____/07:#0000222 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Relationships between deoxynivalenol content, presence of kernels infected by Fusarium spp. pathogens and visually scabby kernels in Czech wheat in 2003-2005
Popis výsledku v původním jazyce
The deoxynivalenol content, presence of kernels infected by Fusarium spp. pathogens and the frequency of visually scabby kernels in wheat intended for human consumption were monitored in 2003-2005. About 1,000 samples provided by growers from various regions of the Czech Republic were analysed each year. Immunochemical assay ELISA-based kits for the analysis of deoxynivalenol content were employed. In 2003, 2004 and 2005, deoxynivalenol was detected at the maximum levels of 5090 ?g.kg-1, 18300 ?g.kg-1 and 4437 ?g.kg-1, respectively. Significant correlations were found between the deoxynivalenol content and percentage of kernels infected by Fusarium spp. pathogens, and percentage of visually scabby kernels. In all years under study, the relationship between the deoxynivalenol content and percentage of visually scabby kernels was closer than that between the deoxynivalenol content and percentage of kernels infected by Fusarium spp.
Název v anglickém jazyce
Relationships between deoxynivalenol content, presence of kernels infected by Fusarium spp. pathogens and visually scabby kernels in Czech wheat in 2003-2005
Popis výsledku anglicky
The deoxynivalenol content, presence of kernels infected by Fusarium spp. pathogens and the frequency of visually scabby kernels in wheat intended for human consumption were monitored in 2003-2005. About 1,000 samples provided by growers from various regions of the Czech Republic were analysed each year. Immunochemical assay ELISA-based kits for the analysis of deoxynivalenol content were employed. In 2003, 2004 and 2005, deoxynivalenol was detected at the maximum levels of 5090 ?g.kg-1, 18300 ?g.kg-1 and 4437 ?g.kg-1, respectively. Significant correlations were found between the deoxynivalenol content and percentage of kernels infected by Fusarium spp. pathogens, and percentage of visually scabby kernels. In all years under study, the relationship between the deoxynivalenol content and percentage of visually scabby kernels was closer than that between the deoxynivalenol content and percentage of kernels infected by Fusarium spp.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Cereal Research Communications
ISSN
0133-3720
e-ISSN
—
Svazek periodika
35
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
HU - Maďarsko
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
1437-1448
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—