Vliv dusíkaté výživy a hustoty na výnos ječmene a obsah N-látek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F09%3A%230000469" target="_blank" >RIV/25328859:_____/09:#0000469 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv dusíkaté výživy a hustoty na výnos ječmene a obsah N-látek
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem pokusů bylo vyhodnocení vlivu dusíkaté výživy a hustoty výsevu ve vztahu k předplodině a půdním podmínkám na strukturu porostu, výnos a obsah dusíkatých látek v zrně. Optimalizace hustoty výsevu umožňuje dosažení maximálního výnosu při snižování obsahu dusíkatých látek v zrnu. V příznivých i méně úrodných podmínkách bylo tohoto cíle dosaženo při výsevcích v rozsahu 4-5 MKS. Vyšší výsevky na úrovni okolo 5 MKS se uplatňují příznivě na snížení obsahu dusíkatých látek po zlepšující předplodině cukrovce a při zvýšené intenzitě pěstitelské technologie. Cílem pro dosažení nízké hladiny dusíkatých látek je v intenzivních technologiích nejméně 800 klasů/m2 a při nízké intenzitě 600 klasů/m2. Dusíkatá výživa i po zhoršující předplodině a v podmínkách se sníženým uvolňováním minerálního dusíku přinášela zvýšení výnosu do dávky maximálně 90 kg N/ha. Optimální dávka dusíku z pohledu výnosového efektu i obsahu dusíkatých látek v zrnu se ovšem pohybovala na úrovni okolo 60 kg N/ha
Název v anglickém jazyce
Effect of nitrogen and density on barley yield and protein content
Popis výsledku anglicky
The aim of field trials was to analyse the effect of nitrogen nutrition and sowing density in relation to preceding crop and soil conditions on canopy structure, yield and protein content. Optimisation of sowing density makes possible to achieve maximumyield and to reduce protein content in grain. At both, favourable and less fertile conditions, this aim was achieved at sowing density 4-5 million germinated kernels. Higher sowing density of around 5 million germinated kernels are suitable for reductionof protein content when barley follow after favourable preceding crop sugar beet and at higher intensity. The aim of spike density to achieve low protein content is at higher intensity at least 800/m2 and at low intensity 600/m2. Nitrogen nutrition after less favourable preceding crop and at soil conditions with low nitrogen mineralization increased yield up to dose 90 kg N/ha. Optimum nitrogen dose with regard to yield effect and protein content was around only 60 kg N/ha.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GD - Hnojení, závlahy, zpracování půdy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G58038" target="_blank" >1G58038: Inovace pěstitelských technologií sladovnického ječmene vývojem diagnostických metod pro vyhodnocení struktury porostu, zdravotního a výživného stavu.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
57
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—