Kontaminace ovsa a ovesných produktů fuzáriovými mykotoxiny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F11%3A%230000620" target="_blank" >RIV/25328859:_____/11:#0000620 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kontaminace ovsa a ovesných produktů fuzáriovými mykotoxiny
Popis výsledku v původním jazyce
Na obsah trichothecenů deoxynivalenolu (DON) a T-2 toxinu bylo metodou ELISA analyzováno 52 vzorků ovsa, ovesných vloček a mlýnských meziproduktů odebraných z průmyslových mlýnů v ČR zpracovávajících oves. Žádný ze vzorků nepřekročil limit pro maximálníobsah DON podle nařízení Komise (ES) č. 1881/2006. Nejvyšší hodnota obsahu DON u nezpracovaného ovsa činila 295 ?g/kg, u ovesných vloček 27 ?g/kg. U všech vzorků byl zjištěn pozitivní obsah trichothecenu typu A, T-2 toxinu, pro jehož maximální obsah nenídosud stanoven limit. Nejvyšší zjištěný obsah T-2 toxinu v nezpracovaném ovsu činil 98 ?g/kg, u ovesných vloček se hodnoty pohybovaly mezi 14 a 48 ?g/kg. V procesu zpracování ovsa byl obsah obou mykotoxinů podstatně redukován, největší vliv na snížení obsahu mykotoxinů mělo loupání. Obsah DON byl redukován více než obsah T-2 toxinu.
Název v anglickém jazyce
Contamination of oats and oat products with Fusarium mycotoxins
Popis výsledku anglicky
Na obsah trichothecenů deoxynivalenolu (DON) a T-2 toxinu bylo metodou ELISA analyzováno 52 vzorků ovsa, ovesných vloček a mlýnských meziproduktů odebraných z průmyslových mlýnů v ČR zpracovávajících oves. Žádný ze vzorků nepřekročil limit pro maximálníobsah DON podle nařízení Komise (ES) č. 1881/2006. Nejvyšší hodnota obsahu DON u nezpracovaného ovsa činila 295 ?g/kg, u ovesných vloček 27 ?g/kg. U všech vzorků byl zjištěn pozitivní obsah trichothecenu typu A, T-2 toxinu, pro jehož maximální obsah nenídosud stanoven limit. Nejvyšší zjištěný obsah T-2 toxinu v nezpracovaném ovsu činil 98 ?g/kg, u ovesných vloček se hodnoty pohybovaly mezi 14 a 48 ?g/kg. V procesu zpracování ovsa byl obsah obou mykotoxinů podstatně redukován, největší vliv na snížení obsahu mykotoxinů mělo loupání. Obsah DON byl redukován více než obsah T-2 toxinu. SUMMARY The content of trichothecenes deoxynivalenole (DON) and T-2 toxin were analysed using ELISA method in 52 samples of oats, oat flakes and oat product
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH81060" target="_blank" >QH81060: Stanovení příčin a možností omezení nových rizik spojených s výskytem fuzáriových mykotoxinů a jejich vázané formy v obilovinách</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
59
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
26,28-30
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—