Bezpluchý ječmen (Hordeum vulgare convar. distichonvar. Nudum (L.) Alef.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F12%3A%230000665" target="_blank" >RIV/25328859:_____/12:#0000665 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Bezpluchý ječmen (Hordeum vulgare convar. distichonvar. Nudum (L.) Alef.)
Popis výsledku v původním jazyce
Kapitola je věnována problematice pěstebních a dalších nároků při semenářství a produkci osiva ječmene s bezpluchým typem zrna v ekologickém zemědělství. Je zde uvedena charakteristika, specifické vlastnosti a botanické zařazení daného druhu. Dále jsou shrnuty nároky bezpluchého ječmene na přírodní podmínky, půdu, živiny, předplodiny a izolační vzdálenost u množitelských porostů. Následuje popis pěstebních nároků: výživa a hnojení, termín a způsob setí, ošetřování porostů v průběhu vegetace. Je uveden postup při provádění přehlídek množitelských porostů, dále specifika související se sklizní a úpravou osiva po sklizni, požadavky na kvalitu osiva, výčet a opatření v případě výskytu škodlivých organismů v porostu (choroby, škůdci, apod.) s ohledem na kvalitu osiva.
Název v anglickém jazyce
Hulless barley (Hordeum vulgare convar. distichonvar. Nudum (L.) Alef.)
Popis výsledku anglicky
Chapter is dedicated to the issue of the cultivation and other requirements in the seed growing and production of hulless barley seeds in organic agriculture. Here is given characteristics, the specific characters and botanical enlistment of the species.Further are summarised claims od hulless barley on the natural conditions, the soil, nutrients, forecrops and isolation distance at the multiplication stands. Follows description of planting requirements: nutrition and fertilizers, terms and techniquesof sowing, treatments of the stands during vegetation. Is given the procedure to perform multiplication crop inspections, the specific features relating to the harvest and post-harvest preparation, the requirements in the quality of seeds, the list and of the measures in the case of the presence of harmful organisms in the stand (diseases, pests, etc. ) regards to the quality of seeds.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Produkce osiv v ekologickém zemědělství
ISBN
978-80-87371-01-5
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
36-41
Počet stran knihy
128
Název nakladatele
Bioinstitut
Místo vydání
Olomouc
Kód UT WoS kapitoly
—