Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Prebreeding nových genetických zdrojů ječmene jarního se zlepšenou potravinářskou a krmnou kvalitou

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F12%3A%230000688" target="_blank" >RIV/25328859:_____/12:#0000688 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vukrom.cz/obilnarske-listy/obsah/3-2012/59-62" target="_blank" >http://www.vukrom.cz/obilnarske-listy/obsah/3-2012/59-62</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Prebreeding nových genetických zdrojů ječmene jarního se zlepšenou potravinářskou a krmnou kvalitou

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tvorba nových odrůd ječmene, vhodných pro přímé potravinářské zpracování nebo se zlepšenými parametry pro efektivnější výživu zvířat je podmíněna využitím výchozích donorů s geneticky determinovaným odlišným chemickým složením zrna. Jednou z možností zefektivnění následného šlechtitelského procesu je aplikace postupů a metod, využívaných při prebreedingu. Základní podstatou je jejich začlenění do hybridizačních programů pro vytvoření nových genetických zdrojů s požadovanou kvalitou a v porovnání s původními zdroji i přijatelnou úrovní dílčích hospodářských znaků a vlastností. V příspěvku je popsáno využití metod molekulární genetiky a jednoduchého kolorimetrického testu pro výběr hybridních materiálů ječmene jarního se změněným poměrem amylózy a amylopektinu a se sníženým obsahem kyseliny fytové v zrnu. Jsou diskutovány výsledky studia nových linií ječmene jarního s geneticky determinovanou ověřenou kvalitou zrna a současně zlepšenými hospodářskými charakteristikami.

  • Název v anglickém jazyce

    Prebreeding of new spring barley genetic resources with improved food and feed quality

  • Popis výsledku anglicky

    Development of the new barley cultivars, appropriate for direct food processing or with the improved parameters for more efficient use in animal nutrition is condicioned by use of the initial genetic resources with genetically determined different chemical composition of grain. One of the possibilities to make the follow-up breeding process more efficient is application of the procedures and methods of prebreeding. The basic substance is their integration into hybridization programs for development of new barley genetic resources with required quality and an acceptable level of individual agronomic characters and properties in comparison with initial resources. The contribution describes the molecular genetic methods and simple colorimetric test that have been used for the selection of spring barley hybrid materials with changed amylose and amylopectin ratio and reduced content of phytic acid in grain. Results of the study of new spring barley lines with genetically determined and cert

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH71105" target="_blank" >QH71105: Tilletia spp. na ozimé pšenici</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Obilnářské listy

  • ISSN

    1212-138X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    20

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    59-62

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus