Vliv podmínek skladování na klíčivost a obsah živin v zrninách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F12%3A%230000714" target="_blank" >RIV/25328859:_____/12:#0000714 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027022:_____/12:00000291
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv podmínek skladování na klíčivost a obsah živin v zrninách
Popis výsledku v původním jazyce
Byly hodnoceny změny v ukazatelích klíčivosti (klíčivost-CK, energie-EK a rychlost klíčení-RK) a obsahu vybraných živin (škrob, beta-glukany, tuk, dusík-N) v zrninách (ječmen, oves, pšenice, tritikale, kukuřice a hrách) v průběhu skladování celého zrna po dobu 24 měsíců v prostředí s modifikovanou atmosférou (vakuum, N2). Sledované ukazatele se významně lišily u jednotlivých druhů i odrůd. Obecně nebyla zjištěna průkazná diference mezi variantou ošetření s vakuem nebo N2 a interakcemi mezi modifikovanouatmosférou a délkou skladování. Délka skladování měla negativní vliv na CK (zejména u ječmene, ovsa, tritikale a hrachu) a RK (u hrachu). Byly nalezeny neprůkazné pozitivní trendy vlivu skladování na zvýšení obsahu tuku, EK (u ovsa, pšenice a kukuřice)a RK (u ovsa). Pozorovaný nárůst obsahu tuku může důsledkem metabolických změn v průběhu skladování.
Název v anglickém jazyce
Influence of storage conditions on germination ability and content of nutrients in grain crops
Popis výsledku anglicky
Changes in germination ability (G), germination energy (GE), speed (GS), content of selected nutrients (starch, beta-glucans, fat and nitrogen-N) in grain crops (barley, oats, wheat, triticale, maize and peas) were evaluated during storage for 24 monthsof the whole grain under modified atmosphere conditions (vacuum, presence of N2). The parameters measured significantly differed for individual crops and cultivars. Generally there were no significant differences between vacuum and N2 and interactions between atmosphere conditions and storage duration. The storage duration has negative impact on the G (especially in barley, oats, triticale and peas) and GS (in peas). No significant trends to increase during storage were found for fat, GE (in oats, wheat, and maize) and GS (in oats). The observed increase in the fat content can be attributed to metabolic changes during storage.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI101B088" target="_blank" >QI101B088: Netoxická efektivní ekologická inaktivace hmyzích škůdců na principu řízených atmosfér ve skladovaných zrnech se zachováním jejich biokvality</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
60
Číslo periodika v rámci svazku
12, příloha
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
171-174
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—