Změny v podmínkách skladování zrnin a jejich vliv na ukazatele klíčivosti, vitality a obsahu základních živin v semenech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F13%3A00000449" target="_blank" >RIV/00027022:_____/13:00000449 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/25328859:_____/13:#0000751
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Změny v podmínkách skladování zrnin a jejich vliv na ukazatele klíčivosti, vitality a obsahu základních živin v semenech
Popis výsledku v původním jazyce
Byl hodnocen vliv prostředí (sklad genové banky a skleník s rozdílným průběhem teplot) a typu obalu (vakuum, zatavený PE sáček a papírový sáček) na ukazatele biologické kvality (klíčivost-K, energie-EK, rychlost-RK a index-IK klíčení) a obsah základníchživin (dusík, škrob a tuk) různých zrnin (ječmen, oves, pšenice, tritikale, kukuřice a hrách), skladovaných v období let 2010-2013. Druh a délka skladování byly hlavními faktory proměnlivosti sledovaných ukazatelů biologické a nutriční kvality zrna. Bylpozorován nárůst obsahu tuku s dobou skladování, avšak druhy s vyšším obsahem tuku vykazovaly horší ukazatele vitality semen (zejména RK a IK). Byly zjištěny statisticky významné rozdíly mezi zvolenými prostředími pro ukazatele klíčivosti a vitality semen a byla zjištěna interakce typu obalu s prostředím. Byla potvrzena možnost využít skladování v tzv. modifikované atmosféře v podmínkách teplotně korigovaného skladovacího prostředí.
Název v anglickém jazyce
Changes in the storage conditions of the grain crops and their influence on germination, vitality and content of basic nutrients in seeds
Popis výsledku anglicky
Influence of environment (storage of gene bank and greenhouse with a different temperature behaviour) and type of packaging (vacuum, welded PE bag and paper bag) on the parameters of biological quality (germination ability-GA, energy-GE, speed-GS and index of germination-GI) and content of basic nutrients (nitrogen, starch and fat) in different grain crops (barley, oat, wheat, triticale, maize and pea) stored in period 2010-2013 were evaluated. Species of grain crops and duration of storage were the main factors of variability of biological and nutritional grain quality parameters. The increase in the fat content during time of storage was observed, but species with a higher fat content showed worse indicators of seeds vitality (particularly GS and GI). Significant differences for the parameters of GA and seed vitality under selected environments were found and interaction between type of packaging and environment was established. The possibility of storage in controlled atmosphere in
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI101B088" target="_blank" >QI101B088: Netoxická efektivní ekologická inaktivace hmyzích škůdců na principu řízených atmosfér ve skladovaných zrnech se zachováním jejich biokvality</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
12
Číslo periodika v rámci svazku
vědpříloha
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
120-125
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—