Variability of selected non-starch polysaccharides in grain of hull-less and hulled spring barley
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F12%3AN0000003" target="_blank" >RIV/25328859:_____/12:N0000003 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Variability of selected non-starch polysaccharides in grain of hull-less and hulled spring barley
Popis výsledku v původním jazyce
Non-starch polysaccharides are the main structural compound of the cell walls in barley grain. These substances are represented mainly with ß-glucans and arabinoxylans. Non-starch polysaccharides are a component of so-called dietary fiber. Arabinoxylansand ß-glucans were analyzed in 14 hull-less and hulled spring barley varieties/lines, which were grown in year 2010 in two different localities, in two different variants of chemical treatment. For arabinoxylans analysis spectrophotometric method according to Douglas was used. ß-glucans were measured with Flow Injection Analysis (FIA) with spectrofluorimetric detection. Average concentrations in selected set were 4.59% for arabinoxylans, 4.04% for ß-glucans. The highest average arabinoxylan concentration was found in hulled variety Blanik (5.28%) and in hull-less line KM 1057 (5.21%). Hull-less variety AF Lucius had the lowest average arabinoxylans content (3.67%).
Název v anglickém jazyce
Variability of selected non-starch polysaccharides in grain of hull-less and hulled spring barley
Popis výsledku anglicky
Non-starch polysaccharides are the main structural compound of the cell walls in barley grain. These substances are represented mainly with ß-glucans and arabinoxylans. Non-starch polysaccharides are a component of so-called dietary fiber. Arabinoxylansand ß-glucans were analyzed in 14 hull-less and hulled spring barley varieties/lines, which were grown in year 2010 in two different localities, in two different variants of chemical treatment. For arabinoxylans analysis spectrophotometric method according to Douglas was used. ß-glucans were measured with Flow Injection Analysis (FIA) with spectrofluorimetric detection. Average concentrations in selected set were 4.59% for arabinoxylans, 4.04% for ß-glucans. The highest average arabinoxylan concentration was found in hulled variety Blanik (5.28%) and in hull-less line KM 1057 (5.21%). Hull-less variety AF Lucius had the lowest average arabinoxylans content (3.67%).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B044" target="_blank" >QI111B044: Komplexní strategie pro minimalizaci negativního dopadu infekce toxikogenními houbami r. Fusarium v obilovinách a odvozených produktech.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings of the 6th International Congress Flour - Bread ´11, 8th Croatian Congress of Cereal Technologists
ISBN
—
ISSN
1848-2562
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
474-480
Název nakladatele
Faculty of Food Technology, University of Osijek, Croatia
Místo vydání
Osijek, Croatia
Místo konání akce
Opatija
Datum konání akce
12. 10. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—