Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Variability of selected non-starch polysaccharides in grain of hull-less and hulled spring barley

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F12%3AN0000003" target="_blank" >RIV/25328859:_____/12:N0000003 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Variability of selected non-starch polysaccharides in grain of hull-less and hulled spring barley

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Non-starch polysaccharides are the main structural compound of the cell walls in barley grain. These substances are represented mainly with ß-glucans and arabinoxylans. Non-starch polysaccharides are a component of so-called dietary fiber. Arabinoxylansand ß-glucans were analyzed in 14 hull-less and hulled spring barley varieties/lines, which were grown in year 2010 in two different localities, in two different variants of chemical treatment. For arabinoxylans analysis spectrophotometric method according to Douglas was used. ß-glucans were measured with Flow Injection Analysis (FIA) with spectrofluorimetric detection. Average concentrations in selected set were 4.59% for arabinoxylans, 4.04% for ß-glucans. The highest average arabinoxylan concentration was found in hulled variety Blanik (5.28%) and in hull-less line KM 1057 (5.21%). Hull-less variety AF Lucius had the lowest average arabinoxylans content (3.67%).

  • Název v anglickém jazyce

    Variability of selected non-starch polysaccharides in grain of hull-less and hulled spring barley

  • Popis výsledku anglicky

    Non-starch polysaccharides are the main structural compound of the cell walls in barley grain. These substances are represented mainly with ß-glucans and arabinoxylans. Non-starch polysaccharides are a component of so-called dietary fiber. Arabinoxylansand ß-glucans were analyzed in 14 hull-less and hulled spring barley varieties/lines, which were grown in year 2010 in two different localities, in two different variants of chemical treatment. For arabinoxylans analysis spectrophotometric method according to Douglas was used. ß-glucans were measured with Flow Injection Analysis (FIA) with spectrofluorimetric detection. Average concentrations in selected set were 4.59% for arabinoxylans, 4.04% for ß-glucans. The highest average arabinoxylan concentration was found in hulled variety Blanik (5.28%) and in hull-less line KM 1057 (5.21%). Hull-less variety AF Lucius had the lowest average arabinoxylans content (3.67%).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI111B044" target="_blank" >QI111B044: Komplexní strategie pro minimalizaci negativního dopadu infekce toxikogenními houbami r. Fusarium v obilovinách a odvozených produktech.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Proceedings of the 6th International Congress Flour - Bread ´11, 8th Croatian Congress of Cereal Technologists

  • ISBN

  • ISSN

    1848-2562

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    474-480

  • Název nakladatele

    Faculty of Food Technology, University of Osijek, Croatia

  • Místo vydání

    Osijek, Croatia

  • Místo konání akce

    Opatija

  • Datum konání akce

    12. 10. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku