Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah beta-glukanů v odrůdách a liniích ječmene jarního

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00180078" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00180078 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60193697:_____/11:#0000610

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah beta-glukanů v odrůdách a liniích ječmene jarního

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce bylo analyzovat a zhodnotit obsah beta-glukanů v zrnu ječmene jarního. beta-glukany jsou hlavní částí tzv. neškrobových polysacharidů zrna ječmene. Neškrobové polysacharidy tvořící v zrnu zejména buněčné stěny jsou součástí tzv. potravinové vlákniny. Vzhledem k benefitu potravní vlákniny pro lidské zdraví se jeví použití ječmene pro výrobu potravin jako perspektivní. Naopak vyšší obsah beta-glukanů, může způsobovat problémy v technologii výroby piva. Analyzovaný soubor obsahoval osm sladovnických odrůd, tři bezpluché linie a jednu bezpluchou odrůdu ječmene jarního. Vzorky ječmene byly pěstovány v dvou různých intenzitách chemického ošetření, ve dvou letech a na dvou lokalitách. Průměrný obsah beta-glukanů v testovaném souboru ječmene se pohyboval od 3,14 do 6,22 %.

  • Název v anglickém jazyce

    Beta-glucan content in varieties and lines of spring barley

  • Popis výsledku anglicky

    The main aim of this work was to analyze and evaluate content of beta-glucans in grain of spring barley. beta-glucans form an essential part of non-starch polysaccharides of a barley grain. Non-starch polysaccharides contained mainly in cell walls are acomponent of a so-called food fiber. Considering the benefit of food fiber for human health, the use of barley with higher content of beta-glucans for production of foodstuffs seems to be prospective. On the contrary, higher content of beta-glucans, is not desirable in beer production technology as it can cause problems or even reduce a product yield. The studied set contained eight malting varieties, three hull-less lines and one hull-less variety of spring barley. Barley samples were grown in two different variants of chemical treatment, in two years and in two localities. Average beta-glucan content in the studied set of barley varied from 3.14 to 6.22 %.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    LIX

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    499-502

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus