Obsah beta-glukanů v odrůdách a liniích ječmene jarního
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00180078" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00180078 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60193697:_____/11:#0000610
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah beta-glukanů v odrůdách a liniích ječmene jarního
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo analyzovat a zhodnotit obsah beta-glukanů v zrnu ječmene jarního. beta-glukany jsou hlavní částí tzv. neškrobových polysacharidů zrna ječmene. Neškrobové polysacharidy tvořící v zrnu zejména buněčné stěny jsou součástí tzv. potravinové vlákniny. Vzhledem k benefitu potravní vlákniny pro lidské zdraví se jeví použití ječmene pro výrobu potravin jako perspektivní. Naopak vyšší obsah beta-glukanů, může způsobovat problémy v technologii výroby piva. Analyzovaný soubor obsahoval osm sladovnických odrůd, tři bezpluché linie a jednu bezpluchou odrůdu ječmene jarního. Vzorky ječmene byly pěstovány v dvou různých intenzitách chemického ošetření, ve dvou letech a na dvou lokalitách. Průměrný obsah beta-glukanů v testovaném souboru ječmene se pohyboval od 3,14 do 6,22 %.
Název v anglickém jazyce
Beta-glucan content in varieties and lines of spring barley
Popis výsledku anglicky
The main aim of this work was to analyze and evaluate content of beta-glucans in grain of spring barley. beta-glucans form an essential part of non-starch polysaccharides of a barley grain. Non-starch polysaccharides contained mainly in cell walls are acomponent of a so-called food fiber. Considering the benefit of food fiber for human health, the use of barley with higher content of beta-glucans for production of foodstuffs seems to be prospective. On the contrary, higher content of beta-glucans, is not desirable in beer production technology as it can cause problems or even reduce a product yield. The studied set contained eight malting varieties, three hull-less lines and one hull-less variety of spring barley. Barley samples were grown in two different variants of chemical treatment, in two years and in two localities. Average beta-glucan content in the studied set of barley varied from 3.14 to 6.22 %.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
LIX
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
499-502
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—