Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Non-starch Polysaccharides in the Set of Spring Barley Varieties

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00175480" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00175480 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60193697:_____/11:#0000612

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Non-starch Polysaccharides in the Set of Spring Barley Varieties

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Barley, a basic raw material for malt production, also finds its use at production of functional food nowadays. Content of non-starch polysaccharides for barley processing is critical as they affect negatively beer production technology; therefore the lowest possible content is required. However, non-starch polysaccharides are a part of dietary fiber, their higher content thus being desirable for production of functional food. The main non-starch polysaccharides of barley grain are namely arabinoxylansand beta-glucans. Non-starch polysaccharides were determined in samples of barley grain harvested from two levels of chemical treatment and two localities in 2010. Content of nonstarch polysaccharides was statistically significantly affected by a genotype, locality and treatment level. Average contents of arabinoxylans and beta-glucans were 4.95 % and 4.04 %, respectively. Statistically significant negative dependence was found between arabinoxylans and beta-glucans (r = --0.64*).

  • Název v anglickém jazyce

    Non-starch Polysaccharides in the Set of Spring Barley Varieties

  • Popis výsledku anglicky

    Barley, a basic raw material for malt production, also finds its use at production of functional food nowadays. Content of non-starch polysaccharides for barley processing is critical as they affect negatively beer production technology; therefore the lowest possible content is required. However, non-starch polysaccharides are a part of dietary fiber, their higher content thus being desirable for production of functional food. The main non-starch polysaccharides of barley grain are namely arabinoxylansand beta-glucans. Non-starch polysaccharides were determined in samples of barley grain harvested from two levels of chemical treatment and two localities in 2010. Content of nonstarch polysaccharides was statistically significantly affected by a genotype, locality and treatment level. Average contents of arabinoxylans and beta-glucans were 4.95 % and 4.04 %, respectively. Statistically significant negative dependence was found between arabinoxylans and beta-glucans (r = --0.64*).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    57

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    219-223

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus