Non-starch Polysaccharides in the Set of Spring Barley Varieties
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00175480" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00175480 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60193697:_____/11:#0000612
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Non-starch Polysaccharides in the Set of Spring Barley Varieties
Popis výsledku v původním jazyce
Barley, a basic raw material for malt production, also finds its use at production of functional food nowadays. Content of non-starch polysaccharides for barley processing is critical as they affect negatively beer production technology; therefore the lowest possible content is required. However, non-starch polysaccharides are a part of dietary fiber, their higher content thus being desirable for production of functional food. The main non-starch polysaccharides of barley grain are namely arabinoxylansand beta-glucans. Non-starch polysaccharides were determined in samples of barley grain harvested from two levels of chemical treatment and two localities in 2010. Content of nonstarch polysaccharides was statistically significantly affected by a genotype, locality and treatment level. Average contents of arabinoxylans and beta-glucans were 4.95 % and 4.04 %, respectively. Statistically significant negative dependence was found between arabinoxylans and beta-glucans (r = --0.64*).
Název v anglickém jazyce
Non-starch Polysaccharides in the Set of Spring Barley Varieties
Popis výsledku anglicky
Barley, a basic raw material for malt production, also finds its use at production of functional food nowadays. Content of non-starch polysaccharides for barley processing is critical as they affect negatively beer production technology; therefore the lowest possible content is required. However, non-starch polysaccharides are a part of dietary fiber, their higher content thus being desirable for production of functional food. The main non-starch polysaccharides of barley grain are namely arabinoxylansand beta-glucans. Non-starch polysaccharides were determined in samples of barley grain harvested from two levels of chemical treatment and two localities in 2010. Content of nonstarch polysaccharides was statistically significantly affected by a genotype, locality and treatment level. Average contents of arabinoxylans and beta-glucans were 4.95 % and 4.04 %, respectively. Statistically significant negative dependence was found between arabinoxylans and beta-glucans (r = --0.64*).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
57
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
219-223
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—