Variabilita obsahu vybraných neškrobových polysacharidů v souboru odrůd/linií ječmene jarního
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00175479" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00175479 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Variabilita obsahu vybraných neškrobových polysacharidů v souboru odrůd/linií ječmene jarního
Popis výsledku v původním jazyce
Ječmen je nejen základní vstupní surovinou výroby sladu, ale v současnosti nachází využití zejména při výrobě funkčních potravin. Neškrobové polysacharidy tvořící v zrnu zejména buněčné stěny jsou součástí tzv. potravinové vlákniny. Vzhledem k benefitu potravní vlákniny pro lidské zdraví se použití ječmene pro výrobu potravin jeví jako perspektivní. Naopak vyšší obsah neškrobových polysacharidů, zejména beta-glukanů, může způsobovat problémy v technologii výroby piva. Neškrobové polysacharidy byly stanovovány ve vzorcích zrna ječmene sklizeného v roce 2010 ze dvou lokalit a dvou úrovní chemického ošetření. Na obsah neškrobových polysacharidů byl zjištěn statisticky významný vliv genotypu, lokality i úrovně ošetření. Průměrný obsah arabinoxylanů byl 4,95 %, beta-glukanů 4,04 %.
Název v anglickém jazyce
Variability of content of selected nonstarch polysaccharides in the set of spring barley varieties/lines
Popis výsledku anglicky
Barley is not only the raw material for malt production, but currently is used also for production of foodstuffs. Non-starch polysaccharides contained mainly in cell walls are a component of a so-called food fiber. Considering the benefit of food fiber for human health, the use of barley for production of foodstuffs seems to be prospective. On the contrary, higher content of starch polysaccharides, first of all beta-glucans, is not desirable in beer production technology as it can cause problems or evenreduce a product yield. Nonstarch polysaccharides were analysed in grain samples harvested in year 2010, in two localities, and in two variants of chemical treatment. Contents of nonstarch polysaccharides were statistically influenced by genotype, locality and treatment variant. Average content of arabinoxylan was 4,95 %, beta-glucan 4,04 %.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelAgro 2011
ISBN
978-80-7375-516-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
58-62
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 1. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—