Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Variabilita obsahu vybraných neškrobových polysacharidů v souboru odrůd/linií ječmene jarního

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00175479" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00175479 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Variabilita obsahu vybraných neškrobových polysacharidů v souboru odrůd/linií ječmene jarního

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ječmen je nejen základní vstupní surovinou výroby sladu, ale v současnosti nachází využití zejména při výrobě funkčních potravin. Neškrobové polysacharidy tvořící v zrnu zejména buněčné stěny jsou součástí tzv. potravinové vlákniny. Vzhledem k benefitu potravní vlákniny pro lidské zdraví se použití ječmene pro výrobu potravin jeví jako perspektivní. Naopak vyšší obsah neškrobových polysacharidů, zejména beta-glukanů, může způsobovat problémy v technologii výroby piva. Neškrobové polysacharidy byly stanovovány ve vzorcích zrna ječmene sklizeného v roce 2010 ze dvou lokalit a dvou úrovní chemického ošetření. Na obsah neškrobových polysacharidů byl zjištěn statisticky významný vliv genotypu, lokality i úrovně ošetření. Průměrný obsah arabinoxylanů byl 4,95 %, beta-glukanů 4,04 %.

  • Název v anglickém jazyce

    Variability of content of selected nonstarch polysaccharides in the set of spring barley varieties/lines

  • Popis výsledku anglicky

    Barley is not only the raw material for malt production, but currently is used also for production of foodstuffs. Non-starch polysaccharides contained mainly in cell walls are a component of a so-called food fiber. Considering the benefit of food fiber for human health, the use of barley for production of foodstuffs seems to be prospective. On the contrary, higher content of starch polysaccharides, first of all beta-glucans, is not desirable in beer production technology as it can cause problems or evenreduce a product yield. Nonstarch polysaccharides were analysed in grain samples harvested in year 2010, in two localities, and in two variants of chemical treatment. Contents of nonstarch polysaccharides were statistically influenced by genotype, locality and treatment variant. Average content of arabinoxylan was 4,95 %, beta-glucan 4,04 %.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelAgro 2011

  • ISBN

    978-80-7375-516-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    58-62

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 1. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku