Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Neškrobové polysacharidy v zrnu ječmene

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00093994" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00093994 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Neškrobové polysacharidy v zrnu ječmene

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ječné zrno obsahuje vyšší obsah rozpustných neškrobových polysacharidů v porovnání s ostatními obilninami, naším cílem bylo stanovení variability obsahu beta-glukanů a arabinoxylanů, které jsou důležitou složkou dietní vlákniny a působí pozitivně v prevenci civilizačních chorob. Odrůdy a linie byly pěstovány na pokusné lokalitě Školního zemědělského podniku MZLU v Žabčicích v letech 2001 -- 2004 u individuálně pěstovaných rostlin. Z námi studovaného souboru bychom pro další potravinářské zpracování doporučili waxy odrůdy Wanubet a Wabet a linii Wabet x Washonubet a Kompakt x Wabet, které měly jak vyšší obsah beta-glukanů (6,25 -- 7,47 %) tak arabinoxylanů (6,22 - 8,39 %).

  • Název v anglickém jazyce

    Non-starch polysaccharides in barley grain

  • Popis výsledku anglicky

    Non-starch polysaccharides -- components of dietary fiber - beta-glucans (1-3)(1-4) and arabinoxylans belong to nutraceutics. Beta-glucans are cell wall constituents that are found especially in grains of oats and barleys. Beta-glucans from waxy hullessbarley (Hordeum vulgare L.) are important sources of water soluble plant fiber needed in human diets to lower serum cholesterol. Positive effects of beta-glucans for curing diabetes and their anticarcinogenic effects are known. Their content in barley grain is not desirable for brewing technology and quality of the final product -- beer. In our study we assessed malting and waxy (donors of beta-glucans) varieties and lines, which we bred with the aim to achieve higher concentrations of beta-glucans andacceptable, yield levels to food use.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MZLU pěstitelům. Žabčice 2006

  • ISBN

    80-7157-958-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    15-17

  • Název nakladatele

    MZLU Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku