Neškrobové polysacharidy v zrnu ječmene
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00093994" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00093994 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Neškrobové polysacharidy v zrnu ječmene
Popis výsledku v původním jazyce
Ječné zrno obsahuje vyšší obsah rozpustných neškrobových polysacharidů v porovnání s ostatními obilninami, naším cílem bylo stanovení variability obsahu beta-glukanů a arabinoxylanů, které jsou důležitou složkou dietní vlákniny a působí pozitivně v prevenci civilizačních chorob. Odrůdy a linie byly pěstovány na pokusné lokalitě Školního zemědělského podniku MZLU v Žabčicích v letech 2001 -- 2004 u individuálně pěstovaných rostlin. Z námi studovaného souboru bychom pro další potravinářské zpracování doporučili waxy odrůdy Wanubet a Wabet a linii Wabet x Washonubet a Kompakt x Wabet, které měly jak vyšší obsah beta-glukanů (6,25 -- 7,47 %) tak arabinoxylanů (6,22 - 8,39 %).
Název v anglickém jazyce
Non-starch polysaccharides in barley grain
Popis výsledku anglicky
Non-starch polysaccharides -- components of dietary fiber - beta-glucans (1-3)(1-4) and arabinoxylans belong to nutraceutics. Beta-glucans are cell wall constituents that are found especially in grains of oats and barleys. Beta-glucans from waxy hullessbarley (Hordeum vulgare L.) are important sources of water soluble plant fiber needed in human diets to lower serum cholesterol. Positive effects of beta-glucans for curing diabetes and their anticarcinogenic effects are known. Their content in barley grain is not desirable for brewing technology and quality of the final product -- beer. In our study we assessed malting and waxy (donors of beta-glucans) varieties and lines, which we bred with the aim to achieve higher concentrations of beta-glucans andacceptable, yield levels to food use.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MZLU pěstitelům. Žabčice 2006
ISBN
80-7157-958-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
15-17
Název nakladatele
MZLU Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—