Zrno ječmene jako zdroj přírodních antioxidantů prospěšných pro zdraví
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00117177" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00117177 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Barley Grain as a Source of Natural Antioxidants and Nutraceutics Beneficial to Health
Popis výsledku v původním jazyce
Study was focused on determination of the content of vitamin E and its isomers as natural antioxidants that play an important role in human health prevention. Our attention was also devoted to beta-glucans that form an important component of a dietary fibre. The effect of beta-glucans in the cardiovascular disease prevention is already known. We assessed content of vitamin E and all its isomers -- tocols (in 1998-2003) and beta -glucan content (in 200-2004) in a grain of spring barley of the hulled (malting) and hulless waxy varieties and lines bred from them by crossing and selection. Content of all the followed phytonutrients was significantly affected by the cultivars and lines, years of growing and beta-glucans and further by interaction of both factors. Drier conditions of years, especially during the grain filling period (to DC 87) enhanced the beta-glucan content. The waxy varieties and some lines (with pedigree waxy cultivars) had significantly higher beta-glucan content (5.78
Název v anglickém jazyce
Barley Grain as a Source of Natural Antioxidants and Nutraceutics Beneficial to Health
Popis výsledku anglicky
Study was focused on determination of the content of vitamin E and its isomers as natural antioxidants that play an important role in human health prevention. Our attention was also devoted to beta-glucans that form an important component of a dietary fibre. The effect of beta-glucans in the cardiovascular disease prevention is already known. We assessed content of vitamin E and all its isomers -- tocols (in 1998-2003) and beta -glucan content (in 200-2004) in a grain of spring barley of the hulled (malting) and hulless waxy varieties and lines bred from them by crossing and selection. Content of all the followed phytonutrients was significantly affected by the cultivars and lines, years of growing and beta-glucans and further by interaction of both factors. Drier conditions of years, especially during the grain filling period (to DC 87) enhanced the beta-glucan content. The waxy varieties and some lines (with pedigree waxy cultivars) had significantly higher beta-glucan content (5.78
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F05%2F0781" target="_blank" >GA525/05/0781: Výzkum nutriční kvality mladých částí rostlin zemědělských plodin k vývoji "zelených" doplňků stravy a léčebné kosmetiky</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings of 3th Interntional Congress FLOUR - BREAD'05
ISBN
953-7005-09-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
188-194
Název nakladatele
—
Místo vydání
—
Místo konání akce
Opatija, Croatia
Datum konání akce
1. 1. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—