Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zrno ječmene jako zdroj přírodních antioxidantů prospěšných pro zdraví

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00117177" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00117177 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Barley Grain as a Source of Natural Antioxidants and Nutraceutics Beneficial to Health

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Study was focused on determination of the content of vitamin E and its isomers as natural antioxidants that play an important role in human health prevention. Our attention was also devoted to beta-glucans that form an important component of a dietary fibre. The effect of beta-glucans in the cardiovascular disease prevention is already known. We assessed content of vitamin E and all its isomers -- tocols (in 1998-2003) and beta -glucan content (in 200-2004) in a grain of spring barley of the hulled (malting) and hulless waxy varieties and lines bred from them by crossing and selection. Content of all the followed phytonutrients was significantly affected by the cultivars and lines, years of growing and beta-glucans and further by interaction of both factors. Drier conditions of years, especially during the grain filling period (to DC 87) enhanced the beta-glucan content. The waxy varieties and some lines (with pedigree waxy cultivars) had significantly higher beta-glucan content (5.78

  • Název v anglickém jazyce

    Barley Grain as a Source of Natural Antioxidants and Nutraceutics Beneficial to Health

  • Popis výsledku anglicky

    Study was focused on determination of the content of vitamin E and its isomers as natural antioxidants that play an important role in human health prevention. Our attention was also devoted to beta-glucans that form an important component of a dietary fibre. The effect of beta-glucans in the cardiovascular disease prevention is already known. We assessed content of vitamin E and all its isomers -- tocols (in 1998-2003) and beta -glucan content (in 200-2004) in a grain of spring barley of the hulled (malting) and hulless waxy varieties and lines bred from them by crossing and selection. Content of all the followed phytonutrients was significantly affected by the cultivars and lines, years of growing and beta-glucans and further by interaction of both factors. Drier conditions of years, especially during the grain filling period (to DC 87) enhanced the beta-glucan content. The waxy varieties and some lines (with pedigree waxy cultivars) had significantly higher beta-glucan content (5.78

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA525%2F05%2F0781" target="_blank" >GA525/05/0781: Výzkum nutriční kvality mladých částí rostlin zemědělských plodin k vývoji "zelených" doplňků stravy a léčebné kosmetiky</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Proceedings of 3th Interntional Congress FLOUR - BREAD'05

  • ISBN

    953-7005-09-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    188-194

  • Název nakladatele

  • Místo vydání

  • Místo konání akce

    Opatija, Croatia

  • Datum konání akce

    1. 1. 2005

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku