Vlivy působící na obsah neškrobových polysacharidů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00095214" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00095214 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vlivy působící na obsah neškrobových polysacharidů
Popis výsledku v původním jazyce
Neškrobové polysacharidy: beta-glukany jsou důležité v humánní výživě z důvodu schopnosti snižovat krevní cholesterol a mají i antikarcinogenní účinky. Většina problémů v pivovarnictví je však také připisována zejména beta-glukanům ale i arabinoxylanům.Významně vyšší obsah beta-glukanů měly v pětiletém období (2000-2004) waxy odrůdy jarního ječmene Washonubet,Wabet a Wanubet a linie pocházející z křížení těchto odrůd s odrůdami sladovnického typu. Naopak významně nižší obsah měly pluchaté odrůdy sladovnického typu Kompakt a Krona. Ze statisticky zhodnocených výsledků lze usoudit, že koncentrace beta-glukanů i arabinoxylanů byla v letech 2002 až 2004 významně ovlivňována genotypy, průběhem počasí ve vegetačních obdobích i interakcemi obou těchto faktorů.
Název v anglickém jazyce
Conditions occurring on the content of non-starch polysaccharides
Popis výsledku anglicky
Non-starch polysaccharides: components of dietary fiber beta-glucans (1-3)(1-4) and arabinoxylans belong to nutraceutics. Beta-glucans are cell wall constituents that are found especially in grains of oats and barleys. Beta -- glucans from waxy hulless barley (Hordeum vulgare L.) are sources of water soluble plant fiber needed in human diets to lower serum cholesterol. Beta-glucans decrease and stabilize levels of serum glucose and insulin. Positive effects of beta-glucans for curing diabetes and theiranticarcinogenic effects are known. Their content in barley grain is not desirable for brewing technology and quality of the final product - beer. The same holds true for feeding monogastric animals as they reduce conversion of feed or induce digestion maladies. Results in the years 2000 - 2004 show that concentrations of beta-glucans were significantly affected by the varieties, course of the weather conditions in the growing periods and interactions of both these factors. Higher precip
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
100
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
841-841
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—