Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vlivy působící na obsah neškrobových polysacharidů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00095214" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00095214 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vlivy působící na obsah neškrobových polysacharidů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Neškrobové polysacharidy: beta-glukany jsou důležité v humánní výživě z důvodu schopnosti snižovat krevní cholesterol a mají i antikarcinogenní účinky. Většina problémů v pivovarnictví je však také připisována zejména beta-glukanům ale i arabinoxylanům.Významně vyšší obsah beta-glukanů měly v pětiletém období (2000-2004) waxy odrůdy jarního ječmene Washonubet,Wabet a Wanubet a linie pocházející z křížení těchto odrůd s odrůdami sladovnického typu. Naopak významně nižší obsah měly pluchaté odrůdy sladovnického typu Kompakt a Krona. Ze statisticky zhodnocených výsledků lze usoudit, že koncentrace beta-glukanů i arabinoxylanů byla v letech 2002 až 2004 významně ovlivňována genotypy, průběhem počasí ve vegetačních obdobích i interakcemi obou těchto faktorů.

  • Název v anglickém jazyce

    Conditions occurring on the content of non-starch polysaccharides

  • Popis výsledku anglicky

    Non-starch polysaccharides: components of dietary fiber beta-glucans (1-3)(1-4) and arabinoxylans belong to nutraceutics. Beta-glucans are cell wall constituents that are found especially in grains of oats and barleys. Beta -- glucans from waxy hulless barley (Hordeum vulgare L.) are sources of water soluble plant fiber needed in human diets to lower serum cholesterol. Beta-glucans decrease and stabilize levels of serum glucose and insulin. Positive effects of beta-glucans for curing diabetes and theiranticarcinogenic effects are known. Their content in barley grain is not desirable for brewing technology and quality of the final product - beer. The same holds true for feeding monogastric animals as they reduce conversion of feed or induce digestion maladies. Results in the years 2000 - 2004 show that concentrations of beta-glucans were significantly affected by the varieties, course of the weather conditions in the growing periods and interactions of both these factors. Higher precip

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    100

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    841-841

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus