POT BARLEY - vývoj a realizace produktu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F18%3AN0000075" target="_blank" >RIV/25328859:_____/18:N0000075 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
POT BARLEY - vývoj a realizace produktu
Popis výsledku v původním jazyce
„Pot barley“ je exponátem oceněným na 45. ročníku Mezinárodního agrosalonu Země živitelka 2018 Zlatým klasem s kytičkou. Nový produkt nazvaný „Pot barley“ je zrnem bezpluchého ječmene jarního s vysokým obsahem beta-glukanů, který byl zpracovaný ve firmě PRO-BIO a vznikl jemným obroušením zrna do formy vhodné pro kuchyňské zpracování. Nejedná se o běžné kroupy, ale o „ječmen do hrnce“. Je připraven pro přímé potravinářské využití při zachování hlavní přednosti původního zrna, kterým je vysoký obsah vlákniny daný vysokým obsahem beta-glukanů. Současně je zajištěna požadovaná standardní trvanlivost výrobku. Výsledku bylo dosaženo ve společnosti Agrotest fyto, s.r.o. ve spolupráci s Agronomickou fakultou Mendelovy univerzity v Brně. Použitá odrůda ječmene AF CESAR byla vyšlechtěna výzkumnou organizací Agrotest fyto. Obecně je ječmen obilninou s prokázanými zdravotně preventivními účinky. Vyznačuje se nízkým glykemickým indexem, zvýšeným obsahem vlákniny potravy (zejména v podobě rozpustných beta-glukanů) a dalších biologicky aktivních látek, jako jsou například kompletní spektrum isomerů vitaminu E, zvýšený obsah vybraných vitaminů skupiny B, některé makro- a mikro-minerály, přítomnost polyfenolických látek a antioxidační účinek i další nutričně významné vlastnosti. Nejvýznamnější složkou ječného zrna, kvůli které byl příznivý účinek konzumace ječmene zařazen i do seznamu schválených zdravotních tvrzení, je vláknina potravy. V tomto seznamu (Nařízení komise EU č. 432/2012 ze dne 16. května 2012), se uvádí, že beta-glukany z ječmene a ovsa přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Toto tvrzení smí být použito pouze u potravin, které obsahují nejméně 1 g beta-glukanů z ovsa, ovesných otrub, ječmene, ječných otrub nebo ze směsí těchto zdrojů v kvantifikované porci, přičemž příznivý účinek je dosažen při přívodu 3 g beta-glukanů z uvedených zdrojů denně.
Název v anglickém jazyce
POT BARLEY - product development and realization
Popis výsledku anglicky
The "Pot barley" exhibit was awarded the Golden Ear with Flower at the 45th International Agrosalon Země živitelka 2018. The new product called "Pot barley" is a grain of hulless spring barley with a high content of beta-glucans, which was processed by PRO-BIO Company. It was produced by fine grinding the grain into a form suitable for kitchen processing. They are not common hail, but "barley to pot". It is ready for direct food use, while retaining the main advantage of the original grain, which is high fiber content due to the high content of beta-glucans. At the same time, the required standard durability of the product is ensured. The result was achieved at Agrotest fyto in cooperation with the Faculty of Agronomy of Mendel University in Brno. The used barley variety AF CESAR was bred by Agrotest fyto. Barley is a cereal with proven preventive health effects. It is characterized by a low glycemic index, increased dietary fiber content (especially in the form of soluble beta-glucans) and other biologically active substances, such as the complete spectrum of vitamin E isomers, increased content of selected group B vitamins, some macro- and micro-minerals, presence of polyphenolic substances with antioxidant effect and other nutritionally important properties. The most important component of barley grain, due to which the beneficial effect of barley consumption has been included in the list of approved health claims, is dietary fiber. This list (EU Commission Regulation No. 432/2012 of May 16, 2012) states that beta-glucans from barley and oats contribute to maintaining normal blood cholesterol levels. This claim may only be used for foods containing at least 1 g of beta-glucans from oats, oat bran, barley, barley bran or mixtures of these sources in a quantified portion, with the beneficial effect being obtained with the addition of 3 g of beta-glucans from the above. resources daily.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů