Odrůdy ječmene, vyšlechtěné pro využití ve vývoji zdravých potravin - praktický výsledek geneticko-šlechtitelského výzkumu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F16%3AN0000033" target="_blank" >RIV/25328859:_____/16:N0000033 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Odrůdy ječmene, vyšlechtěné pro využití ve vývoji zdravých potravin - praktický výsledek geneticko-šlechtitelského výzkumu
Popis výsledku v původním jazyce
V příspěvku jsou zdůrazněny přednosti ječného zrna z hlediska možného využití ve výrobě potravin a prezentovány výsledky a úspěchy šlechtění takového ječmene ve společnosti Agrotest fyto, s.r.o. Jsou popsány vyšlechtěné odrůdy jarního ječmene s bezpluchým typem zrna: AF Lucius (s možností universálního uplatnění ve vývoji potravin i krmení hospodářských zvířat) a AF Cesar s vysokým obsahem beta-glukanů, specificky určený k uplatnění ve zdravé lidské výživě.
Název v anglickém jazyce
Barley cultivars bred for use in develoment of healthy food – practical result of genetic and breeding research
Popis výsledku anglicky
The paper highlights the advantages of barley grain for possible use in the production of foodstuffs and presents the results and achievements of such barley breeding in the company Agrotest fyto, Ltd. They are described bred varieties of spring barley with hulless grain AF Lucius (with universal application in the development of food and livestock feed) and AF Cesar with a high content of beta-glucans, specifically designed for application in healthy human nutrition.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210257" target="_blank" >QJ1210257: Zlepšení nutričních, dietetických a senzorických vlastností tuzemských, zejména alternativních a maloobjemových, obilovin a jejich mlýnských produktů technologickými postupy s využitím fermentačních účinků bakterií mléčného kvašení</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
—
Svazek periodika
24
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
31-33
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—