Kvalita potravinářských obilovin 2012
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F13%3A%230000746" target="_blank" >RIV/25328859:_____/13:#0000746 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vukrom.cz/obilnarske-listy/obsah/2-2013/35-39" target="_blank" >http://www.vukrom.cz/obilnarske-listy/obsah/2-2013/35-39</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita potravinářských obilovin 2012
Popis výsledku v původním jazyce
Kvalita potravinářských obilovin sklizených v České republice je v laboratoři Agrotestu fyto, s.r.o., každoročně hodnocena u reprezentativního souboru vzorků pšenice a žita pocházejících ze všech pěstebních oblastí. Kvalita je hodnocena podle požadavků ČSN 46 1100-2 a ČSN 46 1100-4 kladených na zrno těchto obilovin pro potravinářské využití. Ze sklizně 2012 splnilo požadavky na jakost pekárenské pšenice ve čtyřech hodnocených parametrech (objemová hmotnost, číslo poklesu, sedimentační index podle Zelenyho a obsah N-látek) 68 % vzorků sklizených v Čechách a 58 % vzorků sklizených na Moravě. Výsledky ukázaly celkově nadstandardní hodnoty obsahu N-látek (vyhovělo 90 % vzorků), přičemž u pšenice sklizené na Moravě byly často zjišťovány značně vysoké hodnoty (až 20 %). V parametru Zelenyho testu vyhovělo 99 % vzorků. Jisté problémy byly pozorovány u objemové hmotnosti (vyhovělo 76 % vzorků) a lokálně i u čísla poklesu (vyhovělo 86 % vzorků). Kvalita pšenice se značně lišila v jednotlivých r
Název v anglickém jazyce
Quality of food cereals from the harvest 2012
Popis výsledku anglicky
The quality of grain for food production is evaluated on yearly basis by selecting samples of wheat and rye harvested in the Czech Republic. The quality was evaluated according to the standards CNS 46 1100-2 and CNS 46 1100-4 imposed on the grain intended for food production. The requirements for the quality of the bread wheat were fulfilled in four of the evaluated parameters (bulk density, falling number, Zeleny sedimantation and crude protein) by 68 % of samples harvested in Bohemia and 58 % of samples in Moravia. The results have shown that the wheat has got fairly good values regarding the crude protein (90 % satisfied) and Zeleny sedimentation (99 % satisfied). The problematic parameter was the bulk density (76 % satisfied) and in some places even falling number (86 % satisfied). The differences in wheat quality have also been shown mainly due to the different rainy conditions across particular regions. The rye grain harvested in 2012 in comparison with the results of the former
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
—
Svazek periodika
21
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
35-39
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—