Mykotoxiny v potravinářských obilovinách sklizených v ČR v letech 2010-2013
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F13%3AN0000005" target="_blank" >RIV/25328859:_____/13:N0000005 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mykotoxiny v potravinářských obilovinách sklizených v ČR v letech 2010-2013
Popis výsledku v původním jazyce
V letech 2010–2013 byl sledován v potravinářské pšenici, žitě a ve sladovnickém ječmeni obsah legislativně limitovaných fuzáriových mykotoxinů deoxynivalenolu (DON) a zearalenonu (ZEA). Zjištěné hodnoty byly srovnány s maximálním přípustným obsahem podle nařízení Komise (ES) č. 1881/2006. Úroveň kontaminace mykotoxiny byla značně závislá na ročníku sklizně, a to s různým vlivem na různé druhy obilovin a na oba sledované mykotoxiny. Vliv ročníku se projevil více u ječmene a u žita než u pšenice. U pšenice byla úroveň kontaminace mykotoxinem DON obecně vyšší, než u ječmene a žita, avšak s menší závislostí na ročníku. Ze získaných výsledků je zřejmé, že vliv jednotlivých rizikových faktorů a zejména jejich vzájemných interakcí na úroveň kontaminace obilovin fuzáriovými mykotoxiny a se může u různých druhů obilovin lišit.
Název v anglickém jazyce
Mycotoxins in unprocessed cereals harvested in the Czech Republic in years 2010-2013
Popis výsledku anglicky
The content of Fusarium mycotoxins deoxynivalenol (DON) and zearalenone (ZEA), limited in EU legislation, was analysed for sampes of food wheat, rye and malting barley harvested in the Czech Republic in the years 2010-2013. The level of mycotoxin contamination was highly dependent on the harvest year, with different effects on both type of cereals and mycotoxin. The effect of year was apparent more in barley and rye in comparison with wheat. For wheat, the level of contamination with DON was generally higher than for barley and rye, but with less dependance on the year. From the results obtained it seems that the influence of individual risk factors, and in particular their interactions on the level of contamination of cereals by Fusarium mycotoxins can differ in individual cereal species.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B044" target="_blank" >QI111B044: Komplexní strategie pro minimalizaci negativního dopadu infekce toxikogenními houbami r. Fusarium v obilovinách a odvozených produktech.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Odborný seminář a workshop s mezinárodní účastí "Výzkum, vývoj a aplikace nových postupů zaměřených na kontrolu a minimalizaci vlivu činitelů s negativním dopadem na zdravotní bezpečnost zemědělských surovin, produktů a potravin
ISBN
978-80-7375-912-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
54-59
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
27. 11. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—