Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mykotoxiny v potravinářských obilovinách sklizených v ČR v letech 2010-2013

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F13%3AN0000005" target="_blank" >RIV/25328859:_____/13:N0000005 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Mykotoxiny v potravinářských obilovinách sklizených v ČR v letech 2010-2013

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V letech 2010–2013 byl sledován v potravinářské pšenici, žitě a ve sladovnickém ječmeni obsah legislativně limitovaných fuzáriových mykotoxinů deoxynivalenolu (DON) a zearalenonu (ZEA). Zjištěné hodnoty byly srovnány s maximálním přípustným obsahem podle nařízení Komise (ES) č. 1881/2006. Úroveň kontaminace mykotoxiny byla značně závislá na ročníku sklizně, a to s různým vlivem na různé druhy obilovin a na oba sledované mykotoxiny. Vliv ročníku se projevil více u ječmene a u žita než u pšenice. U pšenice byla úroveň kontaminace mykotoxinem DON obecně vyšší, než u ječmene a žita, avšak s menší závislostí na ročníku. Ze získaných výsledků je zřejmé, že vliv jednotlivých rizikových faktorů a zejména jejich vzájemných interakcí na úroveň kontaminace obilovin fuzáriovými mykotoxiny a se může u různých druhů obilovin lišit.

  • Název v anglickém jazyce

    Mycotoxins in unprocessed cereals harvested in the Czech Republic in years 2010-2013

  • Popis výsledku anglicky

    The content of Fusarium mycotoxins deoxynivalenol (DON) and zearalenone (ZEA), limited in EU legislation, was analysed for sampes of food wheat, rye and malting barley harvested in the Czech Republic in the years 2010-2013. The level of mycotoxin contamination was highly dependent on the harvest year, with different effects on both type of cereals and mycotoxin. The effect of year was apparent more in barley and rye in comparison with wheat. For wheat, the level of contamination with DON was generally higher than for barley and rye, but with less dependance on the year. From the results obtained it seems that the influence of individual risk factors, and in particular their interactions on the level of contamination of cereals by Fusarium mycotoxins can differ in individual cereal species.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI111B044" target="_blank" >QI111B044: Komplexní strategie pro minimalizaci negativního dopadu infekce toxikogenními houbami r. Fusarium v obilovinách a odvozených produktech.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Odborný seminář a workshop s mezinárodní účastí "Výzkum, vývoj a aplikace nových postupů zaměřených na kontrolu a minimalizaci vlivu činitelů s negativním dopadem na zdravotní bezpečnost zemědělských surovin, produktů a potravin

  • ISBN

    978-80-7375-912-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    54-59

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    27. 11. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku