Vliv agrotechnických faktorů na výskyt širokého spektra mykotoxinů v ječmeni, zhodnocení výsledků z let 2011 a 2012
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F13%3AN0000006" target="_blank" >RIV/25328859:_____/13:N0000006 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv agrotechnických faktorů na výskyt širokého spektra mykotoxinů v ječmeni, zhodnocení výsledků z let 2011 a 2012
Popis výsledku v původním jazyce
Mikroskopické vláknité houby rodů Fusarium, Alternaria, Claviceps, Penicillium, či Asperigillus reprezentují významné polní patogeny napadající ječmen. Mykotoxiny, které jsou produkovány, pak mohou znamenat významné zdravotní riziko pro člověka i pro hospodářská zvířata. Cílem realizované studie bylo zhodnotit vliv genetických a agrotechnických faktorů na výskyt více než 50 mykotoxinů v ječmeni jarním. Celkem bylo analyzováno 10 odrůd ječmene jarního pěstovaného ve čtyřech lokalitách České republiky (Kroměříž, Žabčice, Senice a Libčany), a to v letech 2011 a 2012. Byly posuzovány hladiny výskytu mykotoxinů v závislosti na konkrétních odrůdách s rozdílným genetickým potenciálem akumulovat a metabolizovat mykotoxiny. Dále byl hodnocen vliv lokality i různého stupně fungicidního ošetření. Experimenty byly prováděny na přirozeně infikovaném, ale i cíleně inokulovaném ječmeni.
Název v anglickém jazyce
Influence of agronomical factors on the occurrence of multiple mycotoxins in barley, assessment of results from 2011 and 2012
Popis výsledku anglicky
Microscopic filamentous fungi of the Fusarium, Alternaria, Claviceps, Penicillium, or Asperigillus genera represent important pathogens infecting field barley. Mycotoxins produced can be a health risk for humans and livestock. The aim of the study was to evaluate the influence of genetic and agronomical factors on the occurrence of mycotoxins in spring barley. In total, 10 varieties of barley grown in several locations within the Czech Republic harvested in 2011 and 2012 were analyzed. Resistance of barley against accumulation of mycotoxins was monitored. Further, influence of growing locality and fungicide treatment was tested. Experiments were carried out both on naturally infected, and on artificially inoculated barley.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B044" target="_blank" >QI111B044: Komplexní strategie pro minimalizaci negativního dopadu infekce toxikogenními houbami r. Fusarium v obilovinách a odvozených produktech.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník z odborného semináře a workshopu s mezinárodní účastí Výzkum, vývoj a aplikace nových postupů zaměřených na kontrolu a minimalizaci vlivu činitelů s negativním dopadem na zdravotní bezpečnost zemědělských surovin, produktů a potravin
ISBN
978-80-7375-912-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
94-104
Název nakladatele
Mendelova univerzta v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
27. 11. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—