Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F13%3AN0000007" target="_blank" >RIV/25328859:_____/13:N0000007 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nahý oves

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Metodika vychází z dlouhodobého zkoumání nahého ovsa Avena sativa spec. nuda L v České republice a přejímá i zahraniční zkušenosti. V úvodu je stručně charakterizován původ a historie pěstování ovsa nahého, dále je popsána jeho fylogeneze, požadavky na prostředí a agrotechnika včetně založení porostů a jejich ošetřování během vegetace, regulace škodlivých činitelů, sklizeň a posklizňové ošetření. Metodika se zabývá i kvalitou a využitím ovesného zrna a také ekonomickými aspekty pěstování nahého ovsa.

  • Název v anglickém jazyce

    Naked oat

  • Popis výsledku anglicky

    Methodology is based on long-term research of naked oat Avena sativa spec. nuda L in Czech republic and takes also international experience. Introduction contains characteristic of origin and history of growing of naked oat, it´s phylogeny, requirements on environment and agrotechnics, including planting and care during the vegetation, control of pathogens, harvest and post-harvest treatment. Methodology also deals with quality and use of oat grain and economical aspects of naked oat growing.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH81060" target="_blank" >QH81060: Stanovení příčin a možností omezení nových rizik spojených s výskytem fuzáriových mykotoxinů a jejich vázané formy v obilovinách</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    A 7035

  • Číslo předpisu

    14309/2013-MZE-17221

  • Technické parametry

    Metodika je určena především zemědělcům v prvovýrobě a jejich poradcům, může být využita i zpracovateli nahého ovsa. Informace budou k dispozici i studentům středních a vysokých škol a jejich pedagogům, výzkumníkům a další odborné veřejnosti. Informace uvedené v metodice mají motivovat zemědělce i zpracovatele k zavedení nahého ovsa do sortimentu využívaných plodin a poskytnout jim informace k ekonomicky efektivní produkci.

  • Ekonomické parametry

    Pěstitelům i zpracovatelům přináší využití nahého ovsa výhodu v úspoře skladovacích a dopravních nákladů, nákladů na loupání i větší výtěžnost (90 % i více) oproti pluchatému ovsu (50-55 %) a méně odpadů. V současnosti není v Evropě poptávka po nahém ovsu uspokojena. Při výnosech kolem 3 t.ha-1 a ceně 4700- 6 000 Kč za 1 tunu je nahý oves, zvláště v době přebytku běžných obilovin na trhu, ekonomicky zajímavou plodinou. Vzhledem k výnosu a výtěžnosti by cena nahého ovsa v relaci k ovsu pluchatému měla být větší než 1,45:1 (Moudrý, Čermák 1995). Současné pěstitelské plochy nahého ovsa se v České republice pohybují mezi 3000-4000 ha. Existuje předpoklad nárůstu ploch a tím i odbytu, při lepším průzkumu exportních možností a propagaci na domácím trhu.

  • Označení certifikačního orgánu

    Ministerstvo zemědělství, odbor rostlinných komodit

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů