Nahý oves
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F13%3AN0000007" target="_blank" >RIV/25328859:_____/13:N0000007 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nahý oves
Popis výsledku v původním jazyce
Metodika vychází z dlouhodobého zkoumání nahého ovsa Avena sativa spec. nuda L v České republice a přejímá i zahraniční zkušenosti. V úvodu je stručně charakterizován původ a historie pěstování ovsa nahého, dále je popsána jeho fylogeneze, požadavky na prostředí a agrotechnika včetně založení porostů a jejich ošetřování během vegetace, regulace škodlivých činitelů, sklizeň a posklizňové ošetření. Metodika se zabývá i kvalitou a využitím ovesného zrna a také ekonomickými aspekty pěstování nahého ovsa.
Název v anglickém jazyce
Naked oat
Popis výsledku anglicky
Methodology is based on long-term research of naked oat Avena sativa spec. nuda L in Czech republic and takes also international experience. Introduction contains characteristic of origin and history of growing of naked oat, it´s phylogeny, requirements on environment and agrotechnics, including planting and care during the vegetation, control of pathogens, harvest and post-harvest treatment. Methodology also deals with quality and use of oat grain and economical aspects of naked oat growing.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH81060" target="_blank" >QH81060: Stanovení příčin a možností omezení nových rizik spojených s výskytem fuzáriových mykotoxinů a jejich vázané formy v obilovinách</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
A 7035
Číslo předpisu
14309/2013-MZE-17221
Technické parametry
Metodika je určena především zemědělcům v prvovýrobě a jejich poradcům, může být využita i zpracovateli nahého ovsa. Informace budou k dispozici i studentům středních a vysokých škol a jejich pedagogům, výzkumníkům a další odborné veřejnosti. Informace uvedené v metodice mají motivovat zemědělce i zpracovatele k zavedení nahého ovsa do sortimentu využívaných plodin a poskytnout jim informace k ekonomicky efektivní produkci.
Ekonomické parametry
Pěstitelům i zpracovatelům přináší využití nahého ovsa výhodu v úspoře skladovacích a dopravních nákladů, nákladů na loupání i větší výtěžnost (90 % i více) oproti pluchatému ovsu (50-55 %) a méně odpadů. V současnosti není v Evropě poptávka po nahém ovsu uspokojena. Při výnosech kolem 3 t.ha-1 a ceně 4700- 6 000 Kč za 1 tunu je nahý oves, zvláště v době přebytku běžných obilovin na trhu, ekonomicky zajímavou plodinou. Vzhledem k výnosu a výtěžnosti by cena nahého ovsa v relaci k ovsu pluchatému měla být větší než 1,45:1 (Moudrý, Čermák 1995). Současné pěstitelské plochy nahého ovsa se v České republice pohybují mezi 3000-4000 ha. Existuje předpoklad nárůstu ploch a tím i odbytu, při lepším průzkumu exportních možností a propagaci na domácím trhu.
Označení certifikačního orgánu
Ministerstvo zemědělství, odbor rostlinných komodit
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů