Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Response of oat cultivars to Fusarium infection with a view to their suitability for food use

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F10%3A%230000529" target="_blank" >RIV/25328859:_____/10:#0000529 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Response of oat cultivars to Fusarium infection with a view to their suitability for food use

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Production of healthy, safe and high-quality oat grain for food purposes is based on growing oat cultivars with improved resistance to Fusarium spp. pathogens producing mycotoxins. Thirteen cultivars of naked (Abel, Detvan, Izak and Avenuda) and covered(Zvolen, Auron, Atego, Flamingsstern, Kanton, Viktor, Zlatak, Euro and Ardo) oats were inoculated with F. culmorum in the field in 2006 and 2007. Reduction of thousand-kernel weight (R-TKW) and panicle-kernel weight (R-PKW) and deoxynivalenol (DON) content in grain and hulls were determined. Yield components (R-TKW; R-PKW) were 35.4% and 31.1% lower in dehulled covered oats than in naked oats. DON was highest in hulls as compared with DON in kernels of both naked and covered oats. Accumulation of DON indehulled covered cultivars was 34.4% lower than the average contamination in naked cultivars. There were positive correlations between R-TKW and R-PKW and also between DON and R-PKW. Dehulling of covered oats resulted in substantially re

  • Název v anglickém jazyce

    Response of oat cultivars to Fusarium infection with a view to their suitability for food use

  • Popis výsledku anglicky

    Production of healthy, safe and high-quality oat grain for food purposes is based on growing oat cultivars with improved resistance to Fusarium spp. pathogens producing mycotoxins. Thirteen cultivars of naked (Abel, Detvan, Izak and Avenuda) and covered(Zvolen, Auron, Atego, Flamingsstern, Kanton, Viktor, Zlatak, Euro and Ardo) oats were inoculated with F. culmorum in the field in 2006 and 2007. Reduction of thousand-kernel weight (R-TKW) and panicle-kernel weight (R-PKW) and deoxynivalenol (DON) content in grain and hulls were determined. Yield components (R-TKW; R-PKW) were 35.4% and 31.1% lower in dehulled covered oats than in naked oats. DON was highest in hulls as compared with DON in kernels of both naked and covered oats. Accumulation of DON indehulled covered cultivars was 34.4% lower than the average contamination in naked cultivars. There were positive correlations between R-TKW and R-PKW and also between DON and R-PKW. Dehulling of covered oats resulted in substantially re

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH81060" target="_blank" >QH81060: Stanovení příčin a možností omezení nových rizik spojených s výskytem fuzáriových mykotoxinů a jejich vázané formy v obilovinách</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Biológia

  • ISSN

    0006-3088

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    65

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    PL - Polská republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000278614900007

  • EID výsledku v databázi Scopus