Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Fat content and fatty acid profiles of recently registered varieties of naked and hulled oats with and without husks

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F21%3A85531" target="_blank" >RIV/60460709:41210/21:85531 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www-sciencedirect-com.infozdroje.czu.cz/science/article/pii/S0733521021000576?via%3Dihub" target="_blank" >https://www-sciencedirect-com.infozdroje.czu.cz/science/article/pii/S0733521021000576?via%3Dihub</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jcs.2021.103216" target="_blank" >10.1016/j.jcs.2021.103216</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Fat content and fatty acid profiles of recently registered varieties of naked and hulled oats with and without husks

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The dietary fibre and lipid content of grains is variable. Hence, it is important to estimate the nutritional quality of grains destined for human and animal consumption. We investigated the lipid content and fatty acid composition of new hulled oat cultivars before and after dehulling, and naked varieties. The fat content varied from 2,6 g/100 g (yellow hulled Kertag) to 5,2 g/100 g (naked Kamil). The predominant fatty acids were linoleic and oleic. The naked and dehulled cultivars contained more crude fat than the hulled cultivars with husks. The hull removal also changed the fatty acid profile of hulled oat samples. These dehulled samples also differed from naked oat varieties. The naked Kamil variety had the highest content of monounsaturated fatty acids. The dehulled Cavaliere variety had the highest polyunsaturated fatty acids content. All cultivars displayed very low atherogenicity and thrombogenicity indices. The results of this study underscore the dietetic importance of new oat cultivars fo

  • Název v anglickém jazyce

    Fat content and fatty acid profiles of recently registered varieties of naked and hulled oats with and without husks

  • Popis výsledku anglicky

    The dietary fibre and lipid content of grains is variable. Hence, it is important to estimate the nutritional quality of grains destined for human and animal consumption. We investigated the lipid content and fatty acid composition of new hulled oat cultivars before and after dehulling, and naked varieties. The fat content varied from 2,6 g/100 g (yellow hulled Kertag) to 5,2 g/100 g (naked Kamil). The predominant fatty acids were linoleic and oleic. The naked and dehulled cultivars contained more crude fat than the hulled cultivars with husks. The hull removal also changed the fatty acid profile of hulled oat samples. These dehulled samples also differed from naked oat varieties. The naked Kamil variety had the highest content of monounsaturated fatty acids. The dehulled Cavaliere variety had the highest polyunsaturated fatty acids content. All cultivars displayed very low atherogenicity and thrombogenicity indices. The results of this study underscore the dietetic importance of new oat cultivars fo

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    JOURNAL OF CEREAL SCIENCE

  • ISSN

    0733-5210

  • e-ISSN

    1095-9963

  • Svazek periodika

    99

  • Číslo periodika v rámci svazku

    may

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    1-7

  • Kód UT WoS článku

    000681734300013

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85104077850