Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Lipid content, fatty acid profile, and nutritional value of new oat cultivars

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F27184145%3A_____%2F18%3AN0000005" target="_blank" >RIV/27184145:_____/18:N0000005 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/18:77329

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0733521018305204?via%3Dihub" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0733521018305204?via%3Dihub</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jcs.2018.09.012" target="_blank" >10.1016/j.jcs.2018.09.012</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Lipid content, fatty acid profile, and nutritional value of new oat cultivars

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Oat is a cereal with a long history of cultivation and great importance in human nutrition, not only because of its starch and protein content, but also because of its substantial fat content with a relatively high proportion of unsaturated fatty acids. The fat content, fatty acid composition, and nutritional value of six new oat cultivars were evaluated. Total fat content ranged from 2.9 g/100 g (Korok) to 6.1 g/100 g of sample (Kamil). Naked oat cultivars had significantly higher fat content than hulled oat cultivars (p < 0.0001). The most abundant fatty acids in all tested oat cultivars were linoleic (34.6–38.2%), oleic (30.7–32.2%), and palmitic acid (21.4–22.7%). Naked cultivars had significantly higher amounts of linoleic (pyellow = 0.0125, pblack = 0.0472) and lower amounts of palmitic acid (pyellow = 0.0019, pblack = 0.0031) than hulled oat cultivars. All analysed oat samples had low atherogenic (0.17–0.19) and thrombogenic indices (0.30–0.34). These findings indicate that the tested new cultivars could be a good source of nutritionally valuable oil that plays an important role in the prevention of cardiovascular diseases.

  • Název v anglickém jazyce

    Lipid content, fatty acid profile, and nutritional value of new oat cultivars

  • Popis výsledku anglicky

    Oat is a cereal with a long history of cultivation and great importance in human nutrition, not only because of its starch and protein content, but also because of its substantial fat content with a relatively high proportion of unsaturated fatty acids. The fat content, fatty acid composition, and nutritional value of six new oat cultivars were evaluated. Total fat content ranged from 2.9 g/100 g (Korok) to 6.1 g/100 g of sample (Kamil). Naked oat cultivars had significantly higher fat content than hulled oat cultivars (p < 0.0001). The most abundant fatty acids in all tested oat cultivars were linoleic (34.6–38.2%), oleic (30.7–32.2%), and palmitic acid (21.4–22.7%). Naked cultivars had significantly higher amounts of linoleic (pyellow = 0.0125, pblack = 0.0472) and lower amounts of palmitic acid (pyellow = 0.0019, pblack = 0.0031) than hulled oat cultivars. All analysed oat samples had low atherogenic (0.17–0.19) and thrombogenic indices (0.30–0.34). These findings indicate that the tested new cultivars could be a good source of nutritionally valuable oil that plays an important role in the prevention of cardiovascular diseases.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Cereal Science

  • ISSN

    0733-5210

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    84

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    44-48

  • Kód UT WoS článku

    000453622100007

  • EID výsledku v databázi Scopus