Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Fatty acid profile of new oat cultivars grown via organic and conventional farming

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F21%3A43903911" target="_blank" >RIV/60076658:12220/21:43903911 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/21:88492 RIV/00027006:_____/21:10174590

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0733521021000217?via%3Dihub" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0733521021000217?via%3Dihub</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jcs.2021.103180" target="_blank" >10.1016/j.jcs.2021.103180</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Fatty acid profile of new oat cultivars grown via organic and conventional farming

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The fat content, fatty acid composition, and atherogenic and thrombogenic indices were determined in five new oat cultivars grown under organic and conventional cropping systems at two experimental localities. The total fat content in the dehulled grain samples ranged from 4.8 to 6.0%. Naked oat Patrik had a significantly higher fat content than the hulled oat cultivars. Linoleic acid (37.8–40.0%), oleic acid (34.8–38.5%), and palmitic acid (17.1–19.8%) were the most abundant fatty acids in the evaluated oat cultivars. The sum of monounsaturated, polyunsaturated and saturated fatty acids ranged from 36.1 to 39.7%, 40.17–42.7%, and 19.4–22.4% of the total fatty acids, respectively. The content of fat, oleic, linoleic, and linolenic fatty acids, similar to that of monounsaturated and polyunsaturated fatty acids, was significantly affected by the environmental conditions (locality), whereas that of palmitic acid and saturated fatty acids was affected mainly by cultivar. The effect of the cropping system was insignificant. All evaluated oat cultivars had favourable atherogenic (0.23–0.27) and thrombogenic (0.41–0.49) indices. Thus, they could be a good source of nutritionally valuable oil.

  • Název v anglickém jazyce

    Fatty acid profile of new oat cultivars grown via organic and conventional farming

  • Popis výsledku anglicky

    The fat content, fatty acid composition, and atherogenic and thrombogenic indices were determined in five new oat cultivars grown under organic and conventional cropping systems at two experimental localities. The total fat content in the dehulled grain samples ranged from 4.8 to 6.0%. Naked oat Patrik had a significantly higher fat content than the hulled oat cultivars. Linoleic acid (37.8–40.0%), oleic acid (34.8–38.5%), and palmitic acid (17.1–19.8%) were the most abundant fatty acids in the evaluated oat cultivars. The sum of monounsaturated, polyunsaturated and saturated fatty acids ranged from 36.1 to 39.7%, 40.17–42.7%, and 19.4–22.4% of the total fatty acids, respectively. The content of fat, oleic, linoleic, and linolenic fatty acids, similar to that of monounsaturated and polyunsaturated fatty acids, was significantly affected by the environmental conditions (locality), whereas that of palmitic acid and saturated fatty acids was affected mainly by cultivar. The effect of the cropping system was insignificant. All evaluated oat cultivars had favourable atherogenic (0.23–0.27) and thrombogenic (0.41–0.49) indices. Thus, they could be a good source of nutritionally valuable oil.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Cereal Science

  • ISSN

    0733-5210

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    98

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    103180

  • Kód UT WoS článku

    000634783100003

  • EID výsledku v databázi Scopus