Nové odrůdy a genové zdroje pšenice s odlišnou barvou zrna a morfotypem klasu pro specifické potravinářské a šlechtitelské využití
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F18%3AN0000033" target="_blank" >RIV/25328859:_____/18:N0000033 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nové odrůdy a genové zdroje pšenice s odlišnou barvou zrna a morfotypem klasu pro specifické potravinářské a šlechtitelské využití
Popis výsledku v původním jazyce
V rámci workshopu byla zemědělská veřejnost seznámena s ukázkami pšenic s barevným zrnem a se změněnou morfologickou strukturou klasu. Bylo prezentováno celkem 19 genotypů ozimé a jarní pšenice. Každý účastník se mohl seznámit s ukázkami zrna vystavovaných pšenic, které byly umístěny v pytlích u každé parcely. Výsledky kvality zrna u barevných pšenic byly zpracovány do posteru: „Jirsa O., Martinek P., Paznocht L., Eliášová M.: Hodnocení pekařských vlastností genotypů pšenice s barevným zrnem“ který byl umístěn na panelu přímo na poli společně s dalšími postery týkajícími se genetiky barev zrna a morfologie klasu. Součástí exposice byl stánek, kde byly rozdávány letáky vztahující se k vystavovaným odrůdám AF Jumiko (purpurové zrno), PS Karkulka (purpurové zrno), a Skorpion (modré zrno). Odborný výklad pro veřejnost zajistili Ing. Petr Martinek, CSc. a Ing. Ondřej Jirsa, Ph.D.
Název v anglickém jazyce
New varieties and gene sources of wheat with a different grain colour and spike morphotype for specific food processing and breeding use
Popis výsledku anglicky
During the workshop, the agricultural public was acquainted with the samples of wheat with colored grain and the altered morphological structure of the ear. A total of 19 winter and spring wheat genotypes were presented. Each participant was able to get acquainted with samples of the exposed wheat grains that were placed in sacks at each experimental plot. The results of grain quality in colored wheat were processed into the poster: "Jirsa O., Martinek P., Paznocht L., Eliášová M .: Evaluation of bakery properties of wheat grain genotypes" which was placed on the panel in the field together with other posters concerning with grain color genetics and ear morphology. Part of the exhibition was a booth where leaflets relating to the exhibited varieties AF Jumiko (purple grain), PS Little Red (purple grain), and Skorpion (blue grain) were distributed. Expert commentary for the public was provided by Ing. Petr Martinek, CSc. and Ing. Ondřej Jirsa, Ph.D.
Klasifikace
Druh
W - Uspořádání workshopu
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Místo konání akce
Kroměříž
Stát konání akce
CZ - Česká republika
Datum zahájení akce
—
Datum ukončení akce
—
Celkový počet účastníků
80
Počet zahraničních účastníků
5
Typ akce podle státní přísl. účastníků
EUR - Evropská akce