Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nové odrůdy a genové zdroje pšenice s odlišnou barvou zrna a morfotypem klasu pro specifické potravinářské a šlechtitelské využití

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F18%3AN0000033" target="_blank" >RIV/25328859:_____/18:N0000033 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nové odrůdy a genové zdroje pšenice s odlišnou barvou zrna a morfotypem klasu pro specifické potravinářské a šlechtitelské využití

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V rámci workshopu byla zemědělská veřejnost seznámena s ukázkami pšenic s barevným zrnem a se změněnou morfologickou strukturou klasu. Bylo prezentováno celkem 19 genotypů ozimé a jarní pšenice. Každý účastník se mohl seznámit s ukázkami zrna vystavovaných pšenic, které byly umístěny v pytlích u každé parcely. Výsledky kvality zrna u barevných pšenic byly zpracovány do posteru: „Jirsa O., Martinek P., Paznocht L., Eliášová M.: Hodnocení pekařských vlastností genotypů pšenice s barevným zrnem“ který byl umístěn na panelu přímo na poli společně s dalšími postery týkajícími se genetiky barev zrna a morfologie klasu. Součástí exposice byl stánek, kde byly rozdávány letáky vztahující se k vystavovaným odrůdám AF Jumiko (purpurové zrno), PS Karkulka (purpurové zrno), a Skorpion (modré zrno). Odborný výklad pro veřejnost zajistili Ing. Petr Martinek, CSc. a Ing. Ondřej Jirsa, Ph.D.

  • Název v anglickém jazyce

    New varieties and gene sources of wheat with a different grain colour and spike morphotype for specific food processing and breeding use

  • Popis výsledku anglicky

    During the workshop, the agricultural public was acquainted with the samples of wheat with colored grain and the altered morphological structure of the ear. A total of 19 winter and spring wheat genotypes were presented. Each participant was able to get acquainted with samples of the exposed wheat grains that were placed in sacks at each experimental plot. The results of grain quality in colored wheat were processed into the poster: "Jirsa O., Martinek P., Paznocht L., Eliášová M .: Evaluation of bakery properties of wheat grain genotypes" which was placed on the panel in the field together with other posters concerning with grain color genetics and ear morphology. Part of the exhibition was a booth where leaflets relating to the exhibited varieties AF Jumiko (purple grain), PS Little Red (purple grain), and Skorpion (blue grain) were distributed. Expert commentary for the public was provided by Ing. Petr Martinek, CSc. and Ing. Ondřej Jirsa, Ph.D.

Klasifikace

  • Druh

    W - Uspořádání workshopu

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Místo konání akce

    Kroměříž

  • Stát konání akce

    CZ - Česká republika

  • Datum zahájení akce

  • Datum ukončení akce

  • Celkový počet účastníků

    80

  • Počet zahraničních účastníků

    5

  • Typ akce podle státní přísl. účastníků

    EUR - Evropská akce