Vliv klasových fuzárií na kvalitu odrůd pšenice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F18%3AN0000036" target="_blank" >RIV/25328859:_____/18:N0000036 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv klasových fuzárií na kvalitu odrůd pšenice
Popis výsledku v původním jazyce
Byl sledován vliv infekce houbou Fusarium culmorum na obsah mykotoxinu deoxynivalenolu (DON), technologickou kvalitu a výnos u 6 u nás běžně pěstovaných odrůd ozimé pšenice různé kvality – Dagmar (A), Genius (E), Julie (E), Lear (C/K), Matchball (A) a Tobak (B). Pokusy byly založeny na dvou lokalitách, Kroměříž (KM) a Zubří, ve sklizňových letech 2016 a 2017. V pokuse byla provedena inokulace F. culmorum. Ve sklizeném zrnu byl stanoven obsah DON a kvalita (objemová hmotnost – OH, číslo poklesu – FN, obsah bílkovin – NL, sedimentační index – Zeleny a HTZ) a byl vyhodnocen výnos zrna. Ve srovnání s neinokulovanou kontrolou měly inokulované varianty obecně nižší OH, FN a HTZ. S ohledem na obsah a kvalitu bílkovin reagovaly odrůdy na infekci klasů diferencovaně. Nejvyšší obsah DON měla odrůda Tobak, nejnižší Dagmar.
Název v anglickém jazyce
The influence of Fusarium head blight on quality of winter wheat varieties
Popis výsledku anglicky
The effect of Fusarium culmorum infection on the deoxynivalenol mycotoxin content (DON), the technological quality and the yield of 6 different cultivars of winter wheat of different quality – Dagmar (A), Genius (E), Julie (E), Lear (C / K), Matchball (A) and Tobak (B) – was observed. The experiments were based on two localities, Kroměříž (KM) and Zubří, in the harvest years 2016 and 2017. In the experiment, inoculation of F. culmorum was performed. DON content and grain quality (bulk density – OH, falling number – FN, protein content – NL, sedimentation index - Zeleny and thousand kernel weight – HTZ) were determined in the harvested grain and grain yield was evaluated. Compared to non-inoculated control, inoculated variants generally had lower OH, FN and HTZ. With regard to the content and quality of the proteins, varieties responded to ear infection differentially. The highest content of DON had the Tobak variety, the lowest Dagmar.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510204" target="_blank" >QJ1510204: Technologie a metody pro zachování kvality, bezpečnosti a nutriční hodnoty vybraných rostlinných surovin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
66
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
14-18
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—