Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv klasových fuzárií na kvalitu odrůd pšenice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F18%3AN0000036" target="_blank" >RIV/25328859:_____/18:N0000036 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv klasových fuzárií na kvalitu odrůd pšenice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byl sledován vliv infekce houbou Fusarium culmorum na obsah mykotoxinu deoxynivalenolu (DON), technologickou kvalitu a výnos u 6 u nás běžně pěstovaných odrůd ozimé pšenice různé kvality – Dagmar (A), Genius (E), Julie (E), Lear (C/K), Matchball (A) a Tobak (B). Pokusy byly založeny na dvou lokalitách, Kroměříž (KM) a Zubří, ve sklizňových letech 2016 a 2017. V pokuse byla provedena inokulace F. culmorum. Ve sklizeném zrnu byl stanoven obsah DON a kvalita (objemová hmotnost – OH, číslo poklesu – FN, obsah bílkovin – NL, sedimentační index – Zeleny a HTZ) a byl vyhodnocen výnos zrna. Ve srovnání s neinokulovanou kontrolou měly inokulované varianty obecně nižší OH, FN a HTZ. S ohledem na obsah a kvalitu bílkovin reagovaly odrůdy na infekci klasů diferencovaně. Nejvyšší obsah DON měla odrůda Tobak, nejnižší Dagmar.

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of Fusarium head blight on quality of winter wheat varieties

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of Fusarium culmorum infection on the deoxynivalenol mycotoxin content (DON), the technological quality and the yield of 6 different cultivars of winter wheat of different quality – Dagmar (A), Genius (E), Julie (E), Lear (C / K), Matchball (A) and Tobak (B) – was observed. The experiments were based on two localities, Kroměříž (KM) and Zubří, in the harvest years 2016 and 2017. In the experiment, inoculation of F. culmorum was performed. DON content and grain quality (bulk density – OH, falling number – FN, protein content – NL, sedimentation index - Zeleny and thousand kernel weight – HTZ) were determined in the harvested grain and grain yield was evaluated. Compared to non-inoculated control, inoculated variants generally had lower OH, FN and HTZ. With regard to the content and quality of the proteins, varieties responded to ear infection differentially. The highest content of DON had the Tobak variety, the lowest Dagmar.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510204" target="_blank" >QJ1510204: Technologie a metody pro zachování kvality, bezpečnosti a nutriční hodnoty vybraných rostlinných surovin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    66

  • Číslo periodika v rámci svazku

    10

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    14-18

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus