Skladování pšenice inokulované Fusarium culmorum
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F19%3AN0000028" target="_blank" >RIV/25328859:_____/19:N0000028 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26791251:_____/19:N0000018
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Skladování pšenice inokulované Fusarium culmorum
Popis výsledku v původním jazyce
Byl sledován vliv jednoletého skladování na obsah deoxynivalenolu (DON) a na technologickou kvalitu šesti odrůd ozimé pšenice. Skladováno bylo jak zrno pěstované v podmínkách přirozené infekce houbami Fusarium, tak i zrno pšenice z parcel inokulovaných F. culmorum. Pšenice byla pěstována v Kroměříži a v Zubří, ve sklizňových letech 2016 a 2017. V rámci celého pokusu obsah DON po skladování mírně poklesl. U změn některých kvalitativních parametrů nebyl rozdíl mezi vlivem skladování na inokulované a neinokulované zrno. Týkalo se to zejména nárůstu čísla poklesu a mírného snížení objemové hmotnosti u některých odrůd. Významně naopak inokulace ovlivnila změny vyvolané skladováním v obsahu a zejména ve kvalitě bílkovin, ke kterým došlo téměř u všech odrůd.
Název v anglickém jazyce
Storage of wheat inoculated with Fusarium culmorum
Popis výsledku anglicky
The effect of one-year storage on deoxynivalenol (DON) content and on the technological quality of six winter wheat cultivars was investigated. Both grain grown under conditions of natural Fusarium infection and grain from plots inoculated with F. culmorum were stored. Wheat was grown in Kroměříž and Zubří, in the harvest years 2016 and 2017. Throughout the experiment, the DON content decreased slightly after storage. In the case of changes in some quality parameters, there was no difference between the effect of storage on inoculated and non-inoculated grain. This was particularly true of the increase in the falling number and the slight decrease in the test weight of some cultivars. On the contrary, the inoculation significantly influenced the changes caused by the storage in the protein content and in particular the protein quality, which occurred in almost all varieties.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510204" target="_blank" >QJ1510204: Technologie a metody pro zachování kvality, bezpečnosti a nutriční hodnoty vybraných rostlinných surovin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
67
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
52-54, 56
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—