Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Skladování pšenice inokulované Fusarium culmorum

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F19%3AN0000028" target="_blank" >RIV/25328859:_____/19:N0000028 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/26791251:_____/19:N0000018

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Skladování pšenice inokulované Fusarium culmorum

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byl sledován vliv jednoletého skladování na obsah deoxynivalenolu (DON) a na technologickou kvalitu šesti odrůd ozimé pšenice. Skladováno bylo jak zrno pěstované v podmínkách přirozené infekce houbami Fusarium, tak i zrno pšenice z parcel inokulovaných F. culmorum. Pšenice byla pěstována v Kroměříži a v Zubří, ve sklizňových letech 2016 a 2017. V rámci celého pokusu obsah DON po skladování mírně poklesl. U změn některých kvalitativních parametrů nebyl rozdíl mezi vlivem skladování na inokulované a neinokulované zrno. Týkalo se to zejména nárůstu čísla poklesu a mírného snížení objemové hmotnosti u některých odrůd. Významně naopak inokulace ovlivnila změny vyvolané skladováním v obsahu a zejména ve kvalitě bílkovin, ke kterým došlo téměř u všech odrůd.

  • Název v anglickém jazyce

    Storage of wheat inoculated with Fusarium culmorum

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of one-year storage on deoxynivalenol (DON) content and on the technological quality of six winter wheat cultivars was investigated. Both grain grown under conditions of natural Fusarium infection and grain from plots inoculated with F. culmorum were stored. Wheat was grown in Kroměříž and Zubří, in the harvest years 2016 and 2017. Throughout the experiment, the DON content decreased slightly after storage. In the case of changes in some quality parameters, there was no difference between the effect of storage on inoculated and non-inoculated grain. This was particularly true of the increase in the falling number and the slight decrease in the test weight of some cultivars. On the contrary, the inoculation significantly influenced the changes caused by the storage in the protein content and in particular the protein quality, which occurred in almost all varieties.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510204" target="_blank" >QJ1510204: Technologie a metody pro zachování kvality, bezpečnosti a nutriční hodnoty vybraných rostlinných surovin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    67

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    52-54, 56

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus