Mykotoxiny v potravinářských obilovinách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F20%3AN0000051" target="_blank" >RIV/25328859:_____/20:N0000051 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mykotoxiny v potravinářských obilovinách
Popis výsledku v původním jazyce
Jednou z historických příčin počátku zápasu člověka s mykotoxiny v obilovinách je jejich pěstování mimo původní oblasti přirozeného výskytu a další příčinou je skladování obilovin. V klimatických podmínkách České republiky jsou hlavními polními producenty mykotoxinů houby rodu Fusarium. Obsah fuzáriových mykotoxinů v obilovinách je sledován v rámci celorepublikového hodnocení sklizňové kvality. Dlouholetá řada dat umožňuje meziroční srovnání a zhodnocení vlivu počasí. Výsledky z posledních 5 let ukazují, že fuzáriové mykotoxiny jsou v podmínkách ČR běžnými kontaminanty obilovin, avšak hodnoty většinou nebývají natolik vysoké, aby byly často překračovány limity dané legislativou. Probíhající klimatická změna v následujících desetiletích velmi výrazně ovlivní zemědělství včetně dopadů na geografické rozložení druhů hub, produkujících mykotoxiny. Agromanuál, 15, 2020, 6, 27-29.
Název v anglickém jazyce
Mycotoxins in food cereals
Popis výsledku anglicky
One of the historical causes of the beginning of man's struggle with mycotoxins in cereals is their cultivation outside the original area of natural occurrence, and another cause is the storage of cereals. In the climatic conditions of the Czech Republic, the main field producers of mycotoxins are fungi of the genus Fusarium. The content of fusarium mycotoxins in cereals is monitored as part of a nationwide harvest quality assessment. The long-term series of data enables year-on-year comparison and evaluation of the influence of the weather. The results from the last 5 years show that fusarium mycotoxins are common contaminants of cereals in the conditions of the Czech Republic, but the values are usually not high enough to often exceed the limits set by legislation. Ongoing climate change in the coming decades will have a very significant impact on agriculture, including the impact on the geographical distribution of mycotoxin-producing fungal species. Agromanuál, 15, 2020, 6, 27-29.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů