Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mykotoxiny v potravinářských obilovinách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F20%3AN0000051" target="_blank" >RIV/25328859:_____/20:N0000051 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Mykotoxiny v potravinářských obilovinách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Jednou z historických příčin počátku zápasu člověka s mykotoxiny v obilovinách je jejich pěstování mimo původní oblasti přirozeného výskytu a další příčinou je skladování obilovin. V klimatických podmínkách České republiky jsou hlavními polními producenty mykotoxinů houby rodu Fusarium. Obsah fuzáriových mykotoxinů v obilovinách je sledován v rámci celorepublikového hodnocení sklizňové kvality. Dlouholetá řada dat umožňuje meziroční srovnání a zhodnocení vlivu počasí. Výsledky z posledních 5 let ukazují, že fuzáriové mykotoxiny jsou v podmínkách ČR běžnými kontaminanty obilovin, avšak hodnoty většinou nebývají natolik vysoké, aby byly často překračovány limity dané legislativou. Probíhající klimatická změna v následujících desetiletích velmi výrazně ovlivní zemědělství včetně dopadů na geografické rozložení druhů hub, produkujících mykotoxiny. Agromanuál, 15, 2020, 6, 27-29.

  • Název v anglickém jazyce

    Mycotoxins in food cereals

  • Popis výsledku anglicky

    One of the historical causes of the beginning of man's struggle with mycotoxins in cereals is their cultivation outside the original area of natural occurrence, and another cause is the storage of cereals. In the climatic conditions of the Czech Republic, the main field producers of mycotoxins are fungi of the genus Fusarium. The content of fusarium mycotoxins in cereals is monitored as part of a nationwide harvest quality assessment. The long-term series of data enables year-on-year comparison and evaluation of the influence of the weather. The results from the last 5 years show that fusarium mycotoxins are common contaminants of cereals in the conditions of the Czech Republic, but the values are usually not high enough to often exceed the limits set by legislation. Ongoing climate change in the coming decades will have a very significant impact on agriculture, including the impact on the geographical distribution of mycotoxin-producing fungal species. Agromanuál, 15, 2020, 6, 27-29.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů