Vliv ošetření ječmene na hladiny fusariových mykotoxinů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892912" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892912 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv ošetření ječmene na hladiny fusariových mykotoxinů
Popis výsledku v původním jazyce
V posledních letech je kladen vysoký důraz na hygienicko-toxikologickou nezávadnost potravin. Pestrou skupinu přírodních kontaminantů, jež jsou produkovány mikromycetami napadajícími cereálie i další zemědělské plodiny na celém světě, tvoří mykotoxiny. Nejvýznamnější skupinou mykotoxinů vyskytující se v cereáliích mírného pásu jsou fusariové mykotoxiny tvořené vláknitými houbami rodu Fusarium. Vzhledem k celosvětovému podílu obilovin na lidské výživě dosahujícímu až 70% představují mykotoxiny závažné riziko pro zdraví konzumenta. Mezi nejstarší zemědělské plodiny patří ječmen. Celosvětově jde o čtvrtou nejrozšířenější zemědělskou plodinu, v ČR zaujímá ječmen druhou pozici za pšenicí. Většina ječmene vyprodukovaného v ČR je využívána ke krmným účelům, přibližně 30% se používá k výrobě sladu a piva. Otázka mykotoxinové kontaminace ječmene je velmi závažná zvláště v případě jeho využití ve sladařství a pivovarství, neboť právě během těchto zpracovatelských technologií většinou dochází k i
Název v anglickém jazyce
Effect of barley treatment on fusarium mycotoxins levels
Popis výsledku anglicky
Currently, great emphasis is placed on food safety. Mycotoxins forms diverse group of natural contaminants which are produced by micromycetes invanding cereals and other agricultural crops worldwide. The most important group of mycotoxins occuring in temperate climate are Fusarium mycotoxins formed by filamentous fungi from the genus Fusarium. Due to the major part of cereals for human consumption (up to 70%) are mycotoxins serious health risk for consumer. Barley is one of the oldest agricultural crop,it is fourth most popular cereal crop, in the Czech Republic occupies second position after wheat. Most of barley produced in the Czech Republic is used for feeding, approximately 30% is used for the production of malt and beer. Mycotoxin contaminationof barley is very serious especially in the case of its use in malting and brewing, because these processes usually leads to intense increase of the best known fusarium mycotoxin deoxynivalenol (DON) and its masked form deoxynivalenol-3-g
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Sborník příspěvků XLI.Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Svazek periodika
41
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
36-39
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—