Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv ošetření ječmene na hladiny fusariových mykotoxinů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892912" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892912 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv ošetření ječmene na hladiny fusariových mykotoxinů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V posledních letech je kladen vysoký důraz na hygienicko-toxikologickou nezávadnost potravin. Pestrou skupinu přírodních kontaminantů, jež jsou produkovány mikromycetami napadajícími cereálie i další zemědělské plodiny na celém světě, tvoří mykotoxiny. Nejvýznamnější skupinou mykotoxinů vyskytující se v cereáliích mírného pásu jsou fusariové mykotoxiny tvořené vláknitými houbami rodu Fusarium. Vzhledem k celosvětovému podílu obilovin na lidské výživě dosahujícímu až 70% představují mykotoxiny závažné riziko pro zdraví konzumenta. Mezi nejstarší zemědělské plodiny patří ječmen. Celosvětově jde o čtvrtou nejrozšířenější zemědělskou plodinu, v ČR zaujímá ječmen druhou pozici za pšenicí. Většina ječmene vyprodukovaného v ČR je využívána ke krmným účelům, přibližně 30% se používá k výrobě sladu a piva. Otázka mykotoxinové kontaminace ječmene je velmi závažná zvláště v případě jeho využití ve sladařství a pivovarství, neboť právě během těchto zpracovatelských technologií většinou dochází k i

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of barley treatment on fusarium mycotoxins levels

  • Popis výsledku anglicky

    Currently, great emphasis is placed on food safety. Mycotoxins forms diverse group of natural contaminants which are produced by micromycetes invanding cereals and other agricultural crops worldwide. The most important group of mycotoxins occuring in temperate climate are Fusarium mycotoxins formed by filamentous fungi from the genus Fusarium. Due to the major part of cereals for human consumption (up to 70%) are mycotoxins serious health risk for consumer. Barley is one of the oldest agricultural crop,it is fourth most popular cereal crop, in the Czech Republic occupies second position after wheat. Most of barley produced in the Czech Republic is used for feeding, approximately 30% is used for the production of malt and beer. Mycotoxin contaminationof barley is very serious especially in the case of its use in malting and brewing, because these processes usually leads to intense increase of the best known fusarium mycotoxin deoxynivalenol (DON) and its masked form deoxynivalenol-3-g

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Sborník příspěvků XLI.Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    41

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    36-39

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus