Fusariové mykotoxiny v jarním ječmeni a jejich výskyt v rámci technologického řetězce ječmen - slad - pivo
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F11%3A%230000603" target="_blank" >RIV/25328859:_____/11:#0000603 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Fusariové mykotoxiny v jarním ječmeni a jejich výskyt v rámci technologického řetězce ječmen - slad - pivo
Popis výsledku v původním jazyce
Fusariové mykotoxiny patří k nejčastějším kontaminantům sladovnického ječmene, sladu i finálního piva. V rámci projektu Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele byl v letech 2009 a 2010 sledován obsah fusariotoxinů ve 12 odrůdách ječmene jarního, který byl pěstován ve dvou moravských lokalitách ve dvou pěstebních systémech. Kromě suroviny byla sledována dynamika mykotoxinů deoxynivalenolu a jeho maskované formy deoxynivalenol-3-glukosidu v rámci sladařské a pivovarské technologie při použití chemicky ošetřeného a neošetřeného ječmene jako vstupní suroviny technologií. Klíčová slova: ječmen jarní, mykotoxiny, deoxynivalenol, HT-2 toxin, T-2 toxin
Název v anglickém jazyce
Fusarium mycotoxins in spring barley and their occurrence within the technological chain barley-malt-beer
Popis výsledku anglicky
Fusarium mycotoxins represent the predominant contaminants of malting barley, malt and final beer. As a part of the national project Research Centre for Barley and Hop Substances, levels of Fusarium mycotoxins were investigated in 12 varieties of springbarley, harvested in 2009 and 2010 in two different Moravian localities and grown under two different breeding systems. Beside of raw materials, also dynamics of deoxynivalenol and its ?masked? form deoxynivalenol-3-glucoside as associated with chemicaltreatment of barley were studied within the malting and brewing technologies.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
57
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
209-214
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—