Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Variability of important grain components hulled and naked oat varieties

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F20%3AN0000075" target="_blank" >RIV/25328859:_____/20:N0000075 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Variability of important grain components hulled and naked oat varieties

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The content and variability of important grain components, beta-glucans (BG), protein, and starch were evaluated in the grain of selected 8 varieties of hulled (Avena sativa, L.) and 7 varieties of naked oats (Avena nuda, L.), grown in the years 2017-2019 at the 6 localities in the Czech Republic. The present study pointed out that the most appropriate varieties with higher BG, protein and lower starch / BG ratio could be found among hulless oats of which the variety Marco Polo appeared to be the best. Individual localities differed according to the accumulation of monitored nutrients. In terms of the higher content of BG and protein, appeared to be the best locality Lipa u Havlickova Brodu. PCA analyses have shown a different structure of relationships among measured nutrients in hulled and naked oats, which appears to be useful in the choice of cultivation techniques aimed at maximizing the content of required bioactive compounds.

  • Název v anglickém jazyce

    Variability of important grain components hulled and naked oat varieties

  • Popis výsledku anglicky

    The content and variability of important grain components, beta-glucans (BG), protein, and starch were evaluated in the grain of selected 8 varieties of hulled (Avena sativa, L.) and 7 varieties of naked oats (Avena nuda, L.), grown in the years 2017-2019 at the 6 localities in the Czech Republic. The present study pointed out that the most appropriate varieties with higher BG, protein and lower starch / BG ratio could be found among hulless oats of which the variety Marco Polo appeared to be the best. Individual localities differed according to the accumulation of monitored nutrients. In terms of the higher content of BG and protein, appeared to be the best locality Lipa u Havlickova Brodu. PCA analyses have shown a different structure of relationships among measured nutrients in hulled and naked oats, which appears to be useful in the choice of cultivation techniques aimed at maximizing the content of required bioactive compounds.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    PROCEEDINGS OF THE 16TH INTERNATIONAL CONFERENCE ON POLYSACCHARIDES-GLYCOSCIENCE

  • ISBN

    978-80-88307-05-1

  • ISSN

    2336-6796

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    121-125

  • Název nakladatele

    Czech Chemical Society

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    4. 11. 2020

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku

    000668569900031