Variability of important grain components hulled and naked oat varieties
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F20%3AN0000075" target="_blank" >RIV/25328859:_____/20:N0000075 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Variability of important grain components hulled and naked oat varieties
Popis výsledku v původním jazyce
The content and variability of important grain components, beta-glucans (BG), protein, and starch were evaluated in the grain of selected 8 varieties of hulled (Avena sativa, L.) and 7 varieties of naked oats (Avena nuda, L.), grown in the years 2017-2019 at the 6 localities in the Czech Republic. The present study pointed out that the most appropriate varieties with higher BG, protein and lower starch / BG ratio could be found among hulless oats of which the variety Marco Polo appeared to be the best. Individual localities differed according to the accumulation of monitored nutrients. In terms of the higher content of BG and protein, appeared to be the best locality Lipa u Havlickova Brodu. PCA analyses have shown a different structure of relationships among measured nutrients in hulled and naked oats, which appears to be useful in the choice of cultivation techniques aimed at maximizing the content of required bioactive compounds.
Název v anglickém jazyce
Variability of important grain components hulled and naked oat varieties
Popis výsledku anglicky
The content and variability of important grain components, beta-glucans (BG), protein, and starch were evaluated in the grain of selected 8 varieties of hulled (Avena sativa, L.) and 7 varieties of naked oats (Avena nuda, L.), grown in the years 2017-2019 at the 6 localities in the Czech Republic. The present study pointed out that the most appropriate varieties with higher BG, protein and lower starch / BG ratio could be found among hulless oats of which the variety Marco Polo appeared to be the best. Individual localities differed according to the accumulation of monitored nutrients. In terms of the higher content of BG and protein, appeared to be the best locality Lipa u Havlickova Brodu. PCA analyses have shown a different structure of relationships among measured nutrients in hulled and naked oats, which appears to be useful in the choice of cultivation techniques aimed at maximizing the content of required bioactive compounds.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
PROCEEDINGS OF THE 16TH INTERNATIONAL CONFERENCE ON POLYSACCHARIDES-GLYCOSCIENCE
ISBN
978-80-88307-05-1
ISSN
2336-6796
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
121-125
Název nakladatele
Czech Chemical Society
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
4. 11. 2020
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
000668569900031