Polyfenolické sloučeniny v obilovinách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F21%3AN0000025" target="_blank" >RIV/25328859:_____/21:N0000025 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2021/2021_3/70_76.pdf" target="_blank" >https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2021/2021_3/70_76.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Polyfenolické sloučeniny v obilovinách
Popis výsledku v původním jazyce
Polyfenolické látky jsou rozsáhlou skupinou sloučenin, které nacházíme v rostlinách. V dnešní době je jim věnována pozornost pro jejich pozitivní vliv na lidské zdraví, které je připisováno jejich antioxidačním vlastnostem, tj. schopnosti reagovat s volnými radikály a zhášet je. Kromě ovoce a zeleniny jsou významným zdrojem těchto sloučenin i obiloviny. Množství a zastoupení jednotlivých polyfenolů v obilovinách je ovlivněno druhem i odrůdou obiloviny, prostředím a podmínkami růstu. V dnešní době je při šlechtění nových odrůd obilovin věnována zvláštní pozornost odrůdám s vyšším obsahem těchto látek, které se mohou stát surovinou pro vývoj tzv. funkčních potravin. Obiloviny a výrobky z nich tvoří významnou část potravy člověka. Při jejich zpracování zrno prochází celou řadou technologických postupů, které ovlivňují obsah těchto látek v konečném produktu. Pro stanovení obsahu polyfenolů a jejich antioxidačních vlastností se používá celá řada metod. Obilnářské listy, 29, 2021, 3, 70-76.
Název v anglickém jazyce
Polyphenolic compounds in cereals
Popis výsledku anglicky
Polyphenols are a large group of compounds derived from plants. They are studied for their beneficial effects on human health which is attributed to their antioxidant features i.e., their ability to react with free radicals and to quench them. Barring fruit and vegetables, the important sources of polyphenols are cereals. The content and the proportion of individual polyphenols in cereals are influenced by the species and the cultivar of cereal, the environment and the growing conditions. Today, special attention in cereal breeding is paid to the varieties with higher content of these substances which can become raw material for the development of functional foods. Cereals and their products form a significant part of the human diet. During the processing of cereals, the cereal grains undergo a number of technological processes which affect the content of these substances in the final product. To study the total polyphenol content and their antioxidant features, a number of methods are used. Obilnářské listy, 29, 2021, 3, 70-76.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
1213-3981
Svazek periodika
29
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
70-76
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—