Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Polyfenoly obilovin a jejich změny během zpracování

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43921853" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43921853 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Polyfenoly obilovin a jejich změny během zpracování

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Obiloviny a cereální výrobky obsahují polyfenoly s antioxidačními vlastnostmi, jejichž potenciální fyziologický účinek závisí na jejich biologické dostupnosti a na účinnosti jejich vstřebávání v trávicím traktu. Výrobky z obilovin se konzumují až po primárním nebo sekundárním zpracování, které ovlivňuje obsah, vlastnosti a strukturu polyfenolů včetně jejich vazeb do složitějších supermolekulárních útvarů, čímž se může změnit jejich biologická dostupnost i biologická aktivita. Tento článek obsahuje přehled polyfenolů obsažených v obilovinách (pšenice, ječmen, žito a oves) a zároveň naznačuje možnosti jejich ovlivnění během různých postupů primárního i sekundárního zpracování

  • Název v anglickém jazyce

    Cereal polyphenols and their changes during processing

  • Popis výsledku anglicky

    Cereals and cereal products contain polyphenols with antioxidant properties, the potential physiological effect of which depends on their bioavailability and the efficiency of their absorption in the digestive tract. Cereal products are consumed only after primary or secondary processing, which affects the content, properties and structure of polyphenols, including their binding to more complex supermolecular structures, which may change their bioavailability and biological activity. This article contains an overview of polyphenols contained in cereals (wheat, barley, rye and oats) and also suggests the possibilities of influencing them during various primary and secondary processing.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    75

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    43-47

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus