Polyfenoly obilovin a jejich změny během zpracování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43921853" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43921853 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Polyfenoly obilovin a jejich změny během zpracování
Popis výsledku v původním jazyce
Obiloviny a cereální výrobky obsahují polyfenoly s antioxidačními vlastnostmi, jejichž potenciální fyziologický účinek závisí na jejich biologické dostupnosti a na účinnosti jejich vstřebávání v trávicím traktu. Výrobky z obilovin se konzumují až po primárním nebo sekundárním zpracování, které ovlivňuje obsah, vlastnosti a strukturu polyfenolů včetně jejich vazeb do složitějších supermolekulárních útvarů, čímž se může změnit jejich biologická dostupnost i biologická aktivita. Tento článek obsahuje přehled polyfenolů obsažených v obilovinách (pšenice, ječmen, žito a oves) a zároveň naznačuje možnosti jejich ovlivnění během různých postupů primárního i sekundárního zpracování
Název v anglickém jazyce
Cereal polyphenols and their changes during processing
Popis výsledku anglicky
Cereals and cereal products contain polyphenols with antioxidant properties, the potential physiological effect of which depends on their bioavailability and the efficiency of their absorption in the digestive tract. Cereal products are consumed only after primary or secondary processing, which affects the content, properties and structure of polyphenols, including their binding to more complex supermolecular structures, which may change their bioavailability and biological activity. This article contains an overview of polyphenols contained in cereals (wheat, barley, rye and oats) and also suggests the possibilities of influencing them during various primary and secondary processing.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
75
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
43-47
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—