Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Celkový obsah polyfenolů v obilovinách – Vliv extrakce. Příspěvek na konferenci

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F21%3AN0000028" target="_blank" >RIV/25328859:_____/21:N0000028 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Celkový obsah polyfenolů v obilovinách – Vliv extrakce. Příspěvek na konferenci

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Polyfenolické sloučeniny jsou rozsáhlou skupinou látek, které nacházíme v rostlinách. Mají pozitivní vliv na zdraví člověka, který je připisován jejich antioxidačním vlastnostem. Kromě ovoce a zeleniny jsou významným zdrojem těchto látek i obiloviny. V zrnu obilovin jsou polyfenolické látky koncentrovány hlavně v obalových vrstvách a klíčku. Pro stanovení celkového obsahu polyfenolů se nejčastěji používá spektrofotometrická Folin - Ciocalteuova metoda. Prvním a nejdůležitějším krokem stanovení je extrakce polyfenolických látek. V naší studii jsme porovnávali pět různých postupů extrakce. Nejvyšší obsah polyfenolů byl zaznamenán při použití bazické, popř. kyselé hydrolýzy. Tento postup uvolňuje i nerozpustné polyfenoly navázané na buněčnou stěnu. Nejnižší obsah byl zaznamenán při použití roztoku metanolu, kdy dochází k extrakci pouze rozpustných polyfenolů. Celkový obsah polyfenolických látek je silně závislý na postupu extrakce. CzechFoodChem, 2021, 24. - 26. 5. 2021, online; poster.

  • Název v anglickém jazyce

    Total polyphenol content in cereals – the influence of extraction

  • Popis výsledku anglicky

    Polyphenols are a large group of compounds derived from plants. They are studied for their beneficial effects on human health which is attributed to their antioxidant features. Barring fruit and vegetables, the important sources of polyphenols are cereals. In the cereal kernel, polyphenols are concentrated mainly in the outer parts of the kernel and the germ. To study the total polyphenol content, the spectrophotometric Folin - Ciocalteuova method is used the most often. The first and the most important step of the experiment is always the extraction of polyphenols. In our study, we have compared five different approaches to extraction. The highest polyphenol content was detected by using basic or acidic hydrolysis. During this approach, there are also released the dissoluble polyphenols which are bounded on the cell walls. On the other hand, the lowest amount of polyphenols was detected by extraction with methanol solution, by which only soluble polyphenols are extracted. Total polyphenol content strongly depends on the procedure of extraction. CzechFoodChem, 2021, 24. - 26. 5. 2021, online; poster.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů