Výnosová stabilita ozimé pšenice v závislosti na počasí, osevním sledu a zpracování půdy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F21%3AN0000034" target="_blank" >RIV/25328859:_____/21:N0000034 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2021/2021_2/31_38.pdf" target="_blank" >https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2021/2021_2/31_38.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výnosová stabilita ozimé pšenice v závislosti na počasí, osevním sledu a zpracování půdy
Popis výsledku v původním jazyce
V práci jsou uvedeny výsledky pokusů s ozimou pšenicí z let 2015–2020 z lokality Ivanovice na Hané. Pšenice byla pěstována po třech předplodinách: vojtěšce, kukuřici a hrachu. Každá z těchto variant měla čtyři způsoby zpracování půdy (orba 22 cm, orba 15 cm, bez orby, disk 10 cm). Byl hodnocen výnos zrna a jeho kvalita ve vztahu k průběhu počasí a způsobu pěstování. Z meteorologických dat jsme pro dané pokusné místo vyhodnotili údaje o množství srážek a teplotě vzduchu, ve srovnání s normálem (N) z let 2015 až 2019 pro podzimní období z měsíců září až prosinec. Dále pak údaje z let 2016 až 2020 pro měsíce leden až červen (a také leden až červenec). Pro ozimou pšenici je nutné hodnotit srážky a teploty v době před a po zasetí, neboť průběh podzimu ovlivňuje termín setí, dobu vzcházení, následné odnožování a mohutnost kořenové soustavy ozimé pšenice. V průměru všech 5 let byl výnos po kukuřici ve srovnání s hrachem snížen na 91,6 % a po předplodině vojtěšce na 68,2 %. Pětileté výsledky uvedené v předložené práci ukazují na velký význam, který pro ozimou pšenici má suchý podzim. Předplodiny, které prohlubují proschnutí půdního profilu, anebo omezují dostupnost vláhy tím, že je voda poutána na rozklad organické hmoty, jsou pro následnou ozimou pšenici v suchých letech rizikem s těžko napravitelnými následky. Dalším významným faktorem je délka trvání sucha nejen v daném roce, ale i v horizontu několika let. Déle trvající sucho rozdíl mezi jednotlivými předplodinami prohlubuje. V dlouhém období sucha se jednotlivé předplodiny nedokázaly s nedostatkem vláhy stejně dobře vyrovnat. Vojtěška problém s vláhou zvyšovala svými nároky na vláhu i na rozklad vyššího množství organické hmoty. Tento problém byl menší u kukuřice a nejmenší u předplodiny hrachu. Výnosová stabilita vztažená k času je pro každý faktor v technologii pěstování tím nejdůležitějším ukazatelem. To, co vykazuje velkou proměnlivost, je nutné hlídat a pečlivě zvažovat, zda v daných podmínkách není tím, co celý systém činí labilní a méně úspěšný
Název v anglickém jazyce
Crop stability of winter wheat is depending on weather, crop rotation and tillage practices
Popis výsledku anglicky
The work presents the results of experiments with winter wheat from 2015–2020 from the locality Ivanovice na Hané. Wheat was grown on three pre-crops: alfalfa, corn and peas. Each of these variants had four tillage methods (plowing 22 cm, plowing 15 cm, no plowing, disc 10 cm). Grain yield and its quality in relation to the course of the weather and the method of cultivation were evaluated. We evaluated data on the amount of precipitation in mm and air temperature in ºC for the given experimental site, in comparison with the normal (N). Data from 2015 to 2019 for the autumn period from September to December and data from 2016 to 2020 for the months January to June (and also January to July) were evaluated. For winter wheat, it is necessary to evaluate precipitation and temperatures in the period before and after sowing, because the course of autumn affects the sowing date, time of emergence, subsequent rooting, and the size of the root system of winter wheat. On average overall 5 years, the yield after maize was reduced to 91.6% compared to peas and to 68.2% after the alfalfa crop. The five-year results presented in the presented work show the great importance of dry autumn for winter wheat and that pre-crops, which deepen the penetration of the soil profile or reduce the availability of moisture by binding water to decompose organic matter, are for subsequent winter wheat in dry years at risk with difficult to correct consequences. Another important factor is the duration of the drought not only in a given year but also over a period of several years. Prolonged drought deepens the difference between individual pre-crops. During the long period of drought, the individual forage crops could not cope as well with the lack of moisture. Alfalfa increased the problem of moisture with its demands on moisture and the decomposition of higher amounts of organic matter. This problem was smaller for corn and the smallest for the pea crop. Yield stability over time is the most important indicator for any factor in cultivation technology. What shows great variability must be monitored and carefully considered whether, given the conditions, it is not what makes the whole system unstable and less successful.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
1213-3981
Svazek periodika
29
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
31-38
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—