Kolísání výnosu a kvality jarního ječmene z hlediska lokálního sucha
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F22%3AN0000039" target="_blank" >RIV/25328859:_____/22:N0000039 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027006:_____/22:10175895
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kolísání výnosu a kvality jarního ječmene z hlediska lokálního sucha
Popis výsledku v původním jazyce
V předloženém příspěvku jsou uvedeny výsledky pokusů s jarním ječmenem pěstovaným po jedné z nejlepších předplodin (cukrové řepě) v letech 2017 až 2021 na lokalitě Ivanovice na Hané. Předplodinou pro cukrovku byla buď: kukuřice nebo ozimá pšenice a nebo jarní ječmen. Každá z těchto předplodin vytváří jak pro cukrovku, tak pro následný jarní ječmen jiné půdní podmínky, které jsou v souvislosti s průběhem počasí důležité a ovlivňují schopnost vyrovnat se se stresem ze sucha. Srážky a teplota byly vyhodnoceny za rok 2016, 2017, 2018, 2019 a 2020 pro podzimní období z měsíců září až prosinec. To proto, že příprava pozemku pro setí jarního ječmene začíná už na podzim a je nutné kalkulovat se skutečností, že kvalita přípravy půdy je ovlivněna množstvím srážek a teplotou už během podzimního období. Dále pak údaje z let 2017, 2018, 2019, 2020 a 2021 pro měsíce leden až červen (a také leden až červenec). Byl hodnocen výnos zrna, obsah N látek a HTZ ve vztahu k množství srážek a teplotě ve dvou obdobích. Sborník referátů Sladovnický ječmen 2022. Kompendium 2022 Téma: Sladovnický ječmen - stálice v turbulencích dnešní doby. Pivo je nejlepší energetický nápoj!, s. 7-8.
Název v anglickém jazyce
Fluctuations in yield and quality of spring barley from the point of view of local drought
Popis výsledku anglicky
The submitted paper presents the results of experiments with spring barley grown after one of the best pre-crops (sugar beet) in the years 2017 to 2021 at the Ivanovice na Hané location. The pre-crop for sugar beet was either: corn or winter wheat or spring barley. Each of these pre-crops creates different soil conditions for both sugar beet and subsequent spring barley, which are important in relation to the course of the weather and affect the ability to cope with drought stress. Precipitation and temperature were evaluated for 2016, 2017, 2018, 2019 and 2020 for the autumn period from September to December. This is because the preparation of the land for sowing spring barley starts already in autumn and it is necessary to calculate with the fact that the quality of soil preparation is affected by the amount of precipitation and temperature already during the autumn period. Grain yield, N content and HTZ were evaluated in relation to the amount of precipitation and temperature in two periods. Proceedings of Sladovnický ječmen 2022. Compendium 2022, pp 7-8.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů