Výnos a kvalita jarního ječmene po cukrovce pěstované po různých předplodinách a různém zpracování půdy v pokusech z roku 2019 a 2020
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F21%3AN0000057" target="_blank" >RIV/25328859:_____/21:N0000057 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výnos a kvalita jarního ječmene po cukrovce pěstované po různých předplodinách a různém zpracování půdy v pokusech z roku 2019 a 2020
Popis výsledku v původním jazyce
Jsou uvedeny výsledky pokusů s jarním ječmenem po předplodině cukrovce, což navozuje dojem maximálního komfortu pro následný jarní ječmen. Avšak i po tak vhodné předplodině, kterou cukrovka je, může dojít ke zklamání z výnosu i kvality sladovnického ječmene pokud v rámci osevního sledu je cukrovka zařazena po předplodině, která zanechává půdu v horším fyzikálním stavu s velkým množstvím pomalu se rozkládajících organických zbytků (kukuřice). Velkou roli pak hraje zpracování půdy a také průběh počasí i v delším časovém horizontu. Cukrová řepa jako předplodina pak není schopná vykompenzovat horší předplodinu, po níž je pěstována, stejně jako způsob zpracování půdy. Navíc je třeba respektovat skutečnost, že cukrová řepa je plodina náročná na vláhu. V suchých letech je proto problémem rozklad organické hmoty z její (na organické zbytky) bohaté předplodiny. Bylo publikováno ve Sborníku referátů Sladovnický ječmen 2021. Kompendium 2021. Téma: Ječmen byl před covidem a bude i po něm. Klíčem k úspěchu je kvalita, 2020, 10-14.
Název v anglickém jazyce
Yield and quality of spring barley after diabetes grown after different pre-crops and different tillage in the experiments of 2019 and 2020
Popis výsledku anglicky
The results of experiments with spring barley after the sugar beet pre-crop are presented which gives the impression of maximum comfort for the subsequent spring barley. However, even after such a suitable pre-crop, which is sugar beet, there may be disappointment in the yield and quality of malting barley if sugar beet is grown after an inconvenient pre-crop, which leaves the soil in poorer physical condition with large amounts of slowly decomposing organic residues (corn). Tillage and also the weather in the longer period also play an important role. Sugar beet as a pre-crop is not able to compensate for the influence of the worse pre-crop after which it is grown, as well as the method of soil processing. In addition, it is necessary to respect the fact that sugar beet is a moisture-intensive crop. In dry years the problem is the decomposition of organic matter from both sugar beet and its pre-crop (corn). It was published in Proccedings of Sladovnický ječmen 2021. Kompendium 2021. Topic: Barley was before Covid and will be after it. The key to success is quality. in Czech, 2020, p. 10-14.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů