Kvalita pšenice ze sklizně 2021 v ČR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F21%3AN0000045" target="_blank" >RIV/25328859:_____/21:N0000045 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2021/2021_4/107_111.pdf" target="_blank" >https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2021/2021_4/107_111.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita pšenice ze sklizně 2021 v ČR
Popis výsledku v původním jazyce
Agrotest fyto, s.r.o. v Kroměříži každoročně sleduje za podpory MZe sklizňovou kvalitu obilovin v ČR, a to již více než 20 let. Víceletá řada dat umožňuje meziroční srovnání a zhodnocení vlivu počasí na kvalitu pšenice a žita, a ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským také ječmene. Sledování je založeno na analýzách náhodně vybraných vzorků obilovin z celé ČR. V roce 2021 splnilo požadavky na jakost pekárenské pšenice ve čtyřech hodnocených parametrech současně (objemová hmotnost, číslo poklesu, obsah bílkovin a sedimentační test) 60 % hodnocených vzorků, což je mezi předchozími roky 2020 (55 %) a 2019 (63 %). Ve srovnání s rokem 2020 je kvalita sklizně 2021 mírně lepší v objemové hmotnosti, horší je v čísle poklesu a v obsahu bílkovin. Ve srovnání s průměry kvalitativních parametrů z 5 předcházejících let (2016–2020: objemová hmotnost 78,1 kg/hl, číslo poklesu 326 s, N-látky 13,4 %, Zelenyho test 44 ml) je ve sklizni 2021 kvalita horší ve všech parametrech.
Název v anglickém jazyce
Quality of the 2021 Czech wheat harvest
Popis výsledku anglicky
Agrotest fyto, s.r.o. in Kroměříž has been monitoring the harvest quality of cereals in the Czech Republic for more than 20 years with the support of the Ministry of Agriculture. The multi-year data series enables year-to-year comparison and evaluation of the influence of weather on the quality of wheat and rye, and in cooperation with the Research Institute of Brewing and Malting also barley. The monitoring is based on analyses of randomly selected cereal samples from across the country. In 2021, 60% of the samples assessed met the quality requirements for baking wheat in the four parameters assessed (bulk density, falling number, protein content and sedimentation test), which is between the previous years 2020 (55%) and 2019 (63%). Compared to 2020, the quality of the 2021 harvest is slightly better in bulk density, but worse in falling number and protein content. Compared to the averages of the quality parameters of the five previous years (2016–2020: bulk density 78,1 kg/hl, falling number 326 s, protein content 13,4%, Zeleny test 44 ml), the quality of the 2021 harvest is worse in all parameters.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
1213-3981
Svazek periodika
29
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
107-111
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—