Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalita potravinářské pšenice sklizně 2021 v České republice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F21%3AN0000083" target="_blank" >RIV/25328859:_____/21:N0000083 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalita potravinářské pšenice sklizně 2021 v České republice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Každoroční sledování potravinářské kvality pšenice je založeno na analýzách náhodně vybraných vzorků ze sklizně daného roku z celé ČR. Ze sklizně 2021 bylo zahrnuto 557 vzorků pšenice. Hodnoceny jsou průměrné hodnoty jednotlivých technologických znaků a podíl vzorků vyhovujících požadavkům na jejich minimální hodnotu podle ČSN 46 1100-2. Letošní vegetační ročník přál spíše výnosům než kvalitě zrna pšenice. Požadavky na jakost pekárenské pšenice splnilo ve čtyřech hodnocených parametrech (tj. bez příměsí a nečistot) pro celou ČR 60 % vzorků. Ve srovnání s rokem 2020 je kvalita sklizně 2021 mírně lepší v objemové hmotnosti, horší je v čísle poklesu a v obsahu bílkovin. Podíl vyhovujících vzorků byl v roce 2020 celkově nižší (55 %).

  • Název v anglickém jazyce

    Quality of bread wheat harvest 2021 in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    The annual monitoring of the food quality of wheat is based on analyses of randomly selected samples from the harvest of a given year from the whole Czech Republic. 557 wheat samples from the 2021 harvest were included. The average values of individual technological traits and the proportion of samples meeting the requirements for their minimum value according to CSN 46 1100-2 are assessed. This year's growing season favoured yield rather than grain quality of wheat. The quality requirements for baking wheat were met by 60 % of the samples in the four parameters assessed (i.e. without Besatz) for the whole country. Compared to 2020, the quality of the 2021 harvest is slightly better in bulk density, but worse in falling number and protein content. The proportion of compliant samples was lower overall in 2020 (55%).

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Mlynářská ročenka 2021

  • ISBN

    978-80-908464-0-1

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    111-120

  • Počet stran knihy

    224

  • Název nakladatele

    Svaz průmyslových mlýnů České republiky z.s.

  • Místo vydání

    Praha

  • Kód UT WoS kapitoly