Kvalita pšenice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F20%3AN0000076" target="_blank" >RIV/25328859:_____/20:N0000076 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita pšenice
Popis výsledku v původním jazyce
Monitoring kvality pšenice, žita a ječmene z letošní sklizně provedla jako každý rok laboratoř Agrotestu fyto, s.r.o. za podpory Ministerstva zemědělství. Z letošní sklizně bylo analyzováno 582 vzorků pšenice, z toho bylo 517 vzorků pšenice pekárenské. Kritériem pro hodnocení výsledků byly požadavky ČSN 461100-2 pro pšenici potravinářskou. Obiloviny určené pro potravinářské využití musí podle nařízení EK č, 1881/2006 také splňovat požadavky na maximální obsah určitých kontaminujících látek. Z kontaminantů, které se v zrnu tvoří v průběhu vegetace, jsou to zejména fuzariové mykotoxiny. Jak kvalita zrna, tak jeho obsah fuzariových mykotoxlnů závisí velmi silně na počasí v konkrétní vegetační sezóně. Sledování je založeno na analýzách náhodně vybraných vzorků obilovin ze všech krajů tak, aby jejich počet byl přibližně proporcionální plochám pěstování. Výsledky jsou statisticky zpracovány pro celou ČR a také zvlášť pro Čechy, Moravu i jednotlivé kraje. Vzorky obilovin pro sledování kvality sklizně jsou získávány přímo od pěstitelů. V souboru hodnocených vzorků pšenice bylo zastoupeno celkem 93 různých odrůd pšenice. Publikováno v časopise Mlynářské noviny, 31, 2020, 3, s. 4-7.
Název v anglickém jazyce
Quality of wheat
Popis výsledku anglicky
As every year, the quality monitoring of wheat, rye, and barley from this year's harvest was carried out by the laboratory of Agrotest Fyto, Ltd. with the support of the Ministry of Agriculture. From this year's harvest, 582 samples of wheat were analyzed, of which 517 were baking wheat samples. The criteria for evaluating the results were the requirements of CSN 461100-2 for food wheat. Cereals intended for food use must also comply with the requirements for maximum levels of certain contaminants according to EC Regulation 1881/2006. During the growing season, contaminants are formed in the grain, in particular Fusarium mycotoxins. Both the quality of the grain and its Fusarium mycotoxin content depend strongly on the weather in a particular growing season. Monitoring is based on analyses of randomly selected samples of cereals from all regions, so that the number of samples is approximately proportional to the sowing area. The results are statistically processed for the whole Czech Republic and also separately for Bohemia, Moravia, and individual regions. Cereal samples for monitoring the quality of the harvest are obtained directly from the growers. A total of 93 different wheat varieties were represented in the set of wheat samples evaluated. Published in: Mlynářské noviny, 31, 2020, 3, p. 4-7.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů